Novo veliko presenečenje je na uvodnem turnirju sezone za veliki slam pripravila Anastasija Pavljučenkova; Rusinja je izločila Čehinjo Karolino Pliškovo, drugo nosilko, s 7:6 (4) in 7:6 (3). Estonka Anett Kontaveit pa je presenetila šesto nosilko Belindo Benčič iz Švice in jo porazila kar s 6:0 in 6:1.

Pliškova in Benčičeva sta se pridružili Američanki Sereni Williams, triindvajsetkratni zmagovalki grand slamov, in branilki turnirske zmage iz lanskega Melbourna Naomi Osaki, ki sta izpadli že v petek.

Nadal je proti rojaku prikazal izjemno predstavo, Carreno Busta je Nadalu odvzel zgolj sedem iger. Triintridesetletnik bo še trinajstič zaigral v osmini finala odprtega prvenstva Avstralije.

»To je bil nedvomno moj najboljši dvoboj na turnirju. Velika razlika z dvoboji, ki sem jih odigral v prejšnjih dneh, vse je bilo dobro, servis, moj forhend udarec,« je bil s predstavo zadovoljen Nadal, ki je celo začel pogledovati proti 20. naslovu zmagovalca turnirjev za grand slam.

Med najboljšo šestnajsterico se je pridružil svojemu velikemu rivalu Švicarju Rogerju Federerju. »Gledal sem njegov dvoboj proti Johnu Millmanu, v celoti, seveda, v sobi,« je dejal Nadal. V osmini finala je tudi Srb Novak Đoković, ki je Nadala premagal v lanskem finalu za sedmi naslov.

Napredoval je tudi peti nosilec Avstrijec Dominic Thiem, ki je za Američana Taylorja Fritza potreboval štiri nize. Thiem je ravno med turnirjem prekinil sodelovanje z avstrijsko teniško legendo Thomasom Musterjem,, ki se je januarja pridružil Thiemovi ekipi, a očitno nista našla skupnega jezika. Muster namreč ni varčeval s kritikami, še zlasti, da je Thiem še daleč od velike teniške trojice, ki v zadnjem desetletju prevladuje v svetu moškega tenisa.

V ženskem delu turnirja so odprte vse možnosti, potem ko so se predčasno poslovile zadnje tri zmagovalke v Melbournu Williamsova, Danka Caroline Wozniacki in lanska zmagovalka Osaka. V igri ostaja zmagovalka avstralskega grand slama leta 2016 Nemka Angelique Kerber, ki je trenutno 17. nosilka. Kerberjevi v tretjem krogu ni šlo tako zlahka, Italijanka Camila Giorgi ji je vzela en niz, a je vseeno nato poskrbela, da bo še sedmič v karieri zaigrala v osmini finala Australian Opna.

Dvaintridesetletna v Bremnu rojena Kerberjeva, njuna starša sta Poljaka, je imela še na turnirju v Adelaidi težave s poškodbo stegenske mišice, a se je nekako sestavila za turnir v Melbournu.

Svojo priložnost bo skušala ujeti Romunka Simona Halep, ki je bila najbližje avstralski kroni pred dvema letoma, ko je njen pohod v finalu ustavila nova športna upokojenka Wozniackijeva. Četrta nosilka turnirja ni imela težav s Putincevo, ki je Halepovi vzela zgolj pet iger.