V Melbournu je prvo večjo senzacijo pripravila 27. nosilka turnirja, Kitajka Qiang Wang, ki je bila s 6:4, 6:7 (7), 7:5 boljša od Američanke Serene Williams. Kitajke iz družine Wang bodo še naprej »grozile« Američankam, saj jih je na lestvici WTA še šest s tem priimkom, vseh Wangov na Kitajskem pa je več kot 90 milijonov.

Slovenkam, ki jih je na lestvici WTA komaj kaj več kot Kitajk s priimkom Wang, se letos izrazito ni posrečil nastop v konkurenci ženskih parov. Vse štiri, Dalila Jakupović, Tamara Zidanšek, Andreja Klepač in Katarina Srebotnik so v prvem krogu skoraj istočasno nastopile vsaka na svojem igrišču in vsaka s svojo partnerico brez omembe vrednih izgovorov tudi izgubile. Pa čeprav so imele na tribunah močno podporo slovenskih navijačev.

Andrejo Klepač je spodbujala celo ena naših po vsem svetu prepoznanih strokovnjakinj za pravo, prof. dr. Vasilka Sancin, svojčas študentka nekdanjega predsednika države Danila Türka, ki je v preteklih dneh predavala na konferenci v Sydneyju. Iz Pertha sta prišla za slovenska dekleta navijat tudi poslovna dama, ki že več kot tri desetletja živi v Avstraliji, Marjana Kaker, ki bo kmalu postala častna konzulka Slovenije, in njen prijatelj Branko Dervodel, upokojeni namestnik generalnega direktorja slovenske uprave za zaščito in reševanje. Kljub temu je Klepačeva v paru s Čehinjo Lucie Hradecko gladko s 4:6, 0:6 izgubila proti nizkoraslima Japonkama Nao Hibino in Makoto Ninomija, ki sta tekali po igrišču kot živo srebro in polovili vse mogoče žogice.

Istočasno, kot je šla sklonjene glave iz arene Roda Laverja Serena Williams, je v areni Melbourne kljub porazu proti Tunizijki Ons Jabeur stoječe ovacije gledalcev doživljala Danka poljskih korenin Caroline Wozniacki. Odigrala je namreč svoj zadnji profesionalni dvoboj. Pri devetindvajsetih ima tenisa enostavno dovolj, v življenju bi rada poskusila še kaj drugega. Ob slovesu je v solzah prejela plišasto koalo, velikanski šopek rož in tisoče poljubov.

Čeprav je devet let starejša od Wozniackove, o športni upokojitvi še ne razmišlja Katarina Srebotnik. Resda je njen tenis daleč od tistega iz časov, ko je nastopala še v kategoriji posameznic in premagovala celo take asinje, kot je Serena Williams, nazadnje na Rolandu Garrosu leta 2008, a je še vedno fit. Nastop v Melbournu je v paru z Avstralko Monique Adamczak Velenjčanka končala v prvem krogu. Boljši od njiju sta bili s 6:3, 7:5 manj znani Španki Georgina Garcia Perez in Sara Sorribes Tormo.

Tudi druga dva dvoboja Slovenk na OP Avstralije ne bosta šla v zgodovino. Tamara Zidanšek in Čehinja Marie Bužkova nista imeli nobenih možnosti proti prvima nosilkama Tajpeki Su-Wi Hsieh in Čehinji Barbori Strycovi (izid je bil 6:3, 7:5), Dalila Jakupović in Romunka Raluca Olaru pa sta proti francosko-madžarski navezi Kristina Mladenovič in Timea Babos imeli nekaj priložnosti, a jih nista zmogli izkoristiti (tekmici sta zmagali s 7:5, 6:3).

Sicer pa v Melbournu še ni konec slovenskih nastopov. V mladinski konkurenci bosta nastopili Živa Falkner iz Teniškega kluba Krka Otočec in Pia Lovrič in TK Domžale.