Francis Ford Coppola ZDA

Za mnoge najboljši filmski režiser vseh časov (trilogija Boter, Apokalipsa zdaj, Prisluškovanje, Drakula…) je lastnik mnogih posestev in lokalov, poznavalci pa ga uvrščajo med tiste zvezdnike, ki se z vini najbolj resno ukvarjajo. Osnovno posestvo je The Francis Ford Coppola Winery v Kaliforniji, blizu kraja Geyserville. Uredili so ga po vzoru parka Tivoli v Köbenhavnu, z ribniki, bazeni, balinišči, hkrati je v poslopjih in pripadajoči restavraciji serija spominkov iz njegovih filmov, med drugim tudi delovna miza Vita Corleoneja iz filma Boter. Ne gre pozabiti še na njegovo Rubicon Estate Winery, kjer prideluje organska vina pod znamko Inglenook. Francis Ford Coppola (1939) je predlani kupil tudi vinsko klet v Oregonu, prav na hitro se je razširil še v Virginijo. V njegovih kleteh zori na stotine vin. Samo v Geyservillu ima kar 13 različnih vinskih linij. Med vso množico je na spletnih straneh najdražje Coppolovo vino Archimedes za okoli 50 evrov, najcenejša vina pa so tudi manj kot pet evrov. Za vsak primer imajo tudi svojo linijo testenin, olj in omak.

Sam Neill Nova Zelandija

Irsko-novozelandski igralec (1947), znan predvsem po filmih Klavir in Jurassic Park, živi v Queenstownu, kjer ima kmetijo in vinsko klet Two Paddocks. Očitno se je slaven igralec nalezel poslov od očeta in dedka, ki sta se ukvarjala s prodajo alkoholnih pijač. Neill pravi, da se mu pridelava vin ne izplača preveč, ga pa zabava in mu pomaga, da občasno zbeži od težavnega vsakdana. Na posestvu ponuja samo organska vina in samo dve sorti, modri pinot in rizling. Cene aktualnih letnikov so od 27 do 85 novozelandskih dolarjev (od 16 do 50 evrov) za steklenico.

Jay-Z ZDA

Shawn Carter je najbogatejši raper na svetu. Njegova največja neglasbena investicija je šampanjska znamka Armand de Brignac, ki jo je kupil leta 2014 in je menda vredna okoli 300 milijonov dolarjev. Jasno, Jay-Z ni kakšen poseben vinar, je pa ljubitelj hrane in vina in hkrati prvi neposvečen lastnik šampanjske znamke, ki prodaja steklenice v trgovinah vsaj za 200 evrov. Gre sicer za steklenico, s katero se je Jay-Z pokazal leta 2006 v skladbi Show Me What You Got. Je tudi lastnik konjakov D’Ussé, ki jih je na trg lansiral s podjetjem Bacardi.

Gérard Depardieu Francija

Najboljši francoski filmski igralec prideluje svoje vino po vsem svetu. Umetnik, ki si je blizu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in je pred leti izjavil, da lahko na dan spije 16 steklenic alkohola oziroma vina, je pred dvema letoma menda nehal pit alkohol. Še vedno pa prideluje vino. Njegov glavni center je mogočen dvorec Château de Tigné v regiji Loare, kjer skupaj s svojimi ljudmi prideluje pet rdečih in pet belih vin ter dva roseja. Na teh terenih najbolj uspevajo kabernet sovinjon in kabernet frank ter chardonnay. Boljša vina so po 25 evrov.

Donald in Eric Trump ZDA

V Virginiji, blizu Charlottesvilla, imajo svojo vinsko klet Trumpovi. Ker je oče Donald zelo obremenjen, se s posli ukvarja njegov tretji sin Eric. Na posestvu Trump, ki ga je družina kupila leta 2011, naj bi letno pridelali okoli 180.000 steklenic vina, posle pa vodi Kerry Hannon Woolard, ki je sicer velik podpornik republikancev in samega predsednika. Cene vin: rdeči cuvee New World Reserve stane 54 dolarjev, bela vina so pol cenejša, najdražje je peneče vino Trump Sparkling Reserve za 80 dolarjev. Spanje na posestvu bo dve osebi stalo okoli 150 evrov.

Andrea Pirlo Italija

Italijanski zvezni igralec iz Flera pri Brescii je dolga leta veljal za dobrega poznavalca vin, čeprav v času, ko je brcal za Brescio, Inter, A. C. Milan, Juventus, New York City in italijansko reprezentanco, verjetno ni imel časa za popivanje. Za resnejše posle z vinom v njegovih rodnih krajih se je družina odločila leta 2007. Kmetija Pratum Coller v Castel Melli v Lombardiji vsako leto pridela kakšnih 20.000 steklenic vina. Najbolj so zadovoljni s svojim rdečim vinom Arduo, zvrstjo sangioveseja, merlota in širaza, ki vas bo za steklenico stalo okoli 22 evrov. Preostala vina so cenejša.

Andrés Iniesta Španija

Legenda nogometnega kluba Barcelona in eden najboljših nogometašev španske reprezentance vseh časov pri 35 letih igra na Japonskem, vino pa prideluje v domačih krajih. Leta 2010 ustanovljeno družinsko podjetje Bodegas Iniesta (Fuentealbilla, Albacete) prideluje in prodaja vina. Najdražja rdeča vina so okoli 20 evrov, najti pa je tudi vina, ki ne prebijejo cene 5 evrov. Vinsko posestvo je organizirano tudi kot turistična kmetija, kjer lahko prespi kakih 20 gostov. Mimogrede, ob pridelavi vina na posestvu starajo tudi sire in pridobivajo olivno olje.

Angelina Jolie in Brad Pitt ZDA

Ljubezenske zgodbe enega najlepših hollywoodskih parov ni več, v Provansi pa je ostalo posestvo z imenom Chateau Miraval, vredno kakšnih 60 milijonov evrov, kjer je poleg vinogradov in vinskih kleti tudi 35 sob za bivanje. »Brangelina« po zadnjih informacijah posestva in pripadajoče graščine ne želita prodati, ampak jo bosta čuvala za svoje otroke, skupaj jih imata kar šest. Slavni par se sicer še vedno prepira okoli lastništva, pivcem pa naj sporočimo, da steklenico nepretresljivega roseja iz kleti Miraval dobijo že za manj kot 10 evrov.

Pierre Richard Francija

Na jugu Francije, v romantičnem mestecu Gruissan, ima od leta 1986 svoje posestvo francoski humorist Pierre Richard (1934). Največji živeči francoski komik in režiser je najbolj znan po filmih Blondinec z enim črnim čevljem (1973) in Vrnitev blondinca z enim črnim čevljem (1974), v modernem času pa ima ob igralski karieri konec tedna odprto vinsko klet. V Gruissanu prodaja vino s posestva Bel Evêque, ki ga je obnovil v departmaju Aude. Francoski igralec prodaja na svojem pragu izvrstna rdeča vina (širaz-mourvèdre) po 31 evrov, najcenejši je rose (širaz-grenache) za 10 evrov.

Saša Vujačić Slovenija

Izvrsten mariborski košarkar (1984), ki ni ravno veliko igral za našo izbrano vrsto, ima v novih časih tudi ameriško državljanstvo in vinsko klet S&G Estate v Kaliforniji, kjer prideluje dve vrsti rdečega vina: Aleksander Reserve (95 dolarjev) in Aleksander (75 dolarjev). V obeh je največ merlota, potem pa odvisno od letnika dodaja druge sorte. Vujačića, ki je bil z moštvom Los Angeles Lakers dvakrat prvak NBA, in njegovega očeta Gorana je s svojimi bogatimi in sadnimi vini navdušil vinski mojster iz Collia Livio Felluga.