Najprej so tri dni obtožnico proti Trumpu predstavljali upravitelji ustavne obtožbe oziroma tožilci iz predstavniškega doma. V soboto so obtožnico začeli zavračati Trumpovi odvetniki, ki pa se niso zadržali preveč časa, saj si želijo republikanci hitrega konca procesa.

Po pravilih, ki so jih senatorji potrdili pretekli teden, bo po predstavitvi obrambe sledilo 16 ur za vprašanja in odgovore obema stranema, nato krajša razprava med senatorji in potem ključno glasovanje o tem, ali bodo poklicali dodatne priče.

Če predlog za dodatne priče ne bo dobil 51 glasov v 100-članskem senatu, bo Trump potem kmalu oproščen. Najverjetneje s 53 glasovi proti 47, kakršno je razmerje v korist republikancev. Za obsodbo in odstavitev s položaja bi moralo glasovati kar 67 senatorjev.

Profesorja prava Alan Dershowitz in Ken Starr, ki je kot posebni tožilec v 90. letih prejšnjega stoletja lovil predsednika Billa Clintona in ga ujel na laži glede varanja žene, ter drugi Trumpovi zagovorniki bodo obdelali vsak svojo temo.

Dershowitz namerava razložiti, da Trumpova dejanja niso dovolj resna za odstavitev s položaja. Obtožnica ga sicer bremeni, da je zadrževal kongresno potrjeno pomoč Ukrajini in jo silil naj uvede preiskavo njegovih političnih nasprotnikov. Obtožen je tudi oviranja preiskave o tem, medtem ko ga laganja niso obtožili, ker jim ga ni uspelo ujeti na laži pod prisego.

16 ur za pisna vprašanja

Trumpovi zagovorniki si bodo morda privoščili še demokrate in morda tudi Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja za katera je Trump želel, da Ukrajina uvede preiskavo o korupciji.

Potem, ko bodo končali z delom, bodo senatorji imeli na voljo 16 ur za pisna vprašanja, ki jih bo predsedujoči postopku predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts potem bral tožilcem in odvetnikom, ki bodo odgovarjali.

Ko se bo to končalo, bodo glasovali o dodatnih pričah, pri čemer nihče resno ne verjame, da se bodo našli štirje republikanci, ki bi si upali glasovati zanje skupaj z demokrati.

Zavedajo se, da jih čaka usoda demokratov, kot je predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa in vodja upraviteljev ustavne obtožbe Adam Schiff. Trump ga je v nedeljo spet napadel na twitterju in ga označil za skorumpiranega politika ter bolnega človeka.

Schiff lahko te napade nosi kot medaljo časti pri demokratih, saj bo zaradi tega dobil še večjo volilno podporo. Trumpova kritika pa za republikanskega politika v današnji Ameriki pomeni politično smrt.

Če se bo sojenje v senatu vendarle podaljšalo, bo padlo na dva pomembna datuma. V ponedeljek, 3. februarja bodo imeli demokrati strankarska zborovanja za izbiro predsedniškega kandidata v Iowi, naslednji dan pa bo imel Trump pred obema domovoma kongresa svoj govor o položaju v državi.

Večina Američanov v anketi Fox News za odstavitev predsednika Trumpa

Zadnja nacionalna anketa televizije Fox News ugotavlja, da 50 odstotkov Američanov podpira obsodbo in odstavitev Trumpa v senatu. Trump bi tudi izgubil tekmo z vsemi demokratskimi predsedniškimi kandidati, čeprav mu večina Američanov pripisuje zasluge za dobro delovanje gospodarstva.

Anketa potrjuje veliko strankarsko razdeljenost Američanov, saj se za odstavitev zavzema 81 odstotkov demokratov, proti pa je 84 odstotkov republikancev. Med strankarsko neopredeljenimi pa jih odstavitev podpira 53 odstotkov, 34 odstotkov pa ji nasprotuje.