Licitacija, na katero je bila umeščena steklenička vina Stare trte, je potekala prejšnji konec tedna v okviru 28. zaključne dobrodelne prireditve, imenovane Grand Finale, ki jo vsako leto spremlja več milijonov Poljakov.

Kot so ob napovedi donacije sporočili z mariborske občine, je fundacija Veliki orkester božične dobrodelnosti iz Krakova največja nevladna in neprofitna dobrodelna organizacija na Poljskem. Njeno poslanstvo je podpora javnemu zdravstvu na Poljskem.

V preteklih 27 letih delovanja je fundacija zbrala več kot 250 milijonov evrov in poljskim bolnišnicam donirala 61.900 kosov medicinske opreme. Poleg nakupa medicinske opreme organizacija financira še pet različnih medicinskih programov, med njimi nacionalni program za zgodnje odkrivanje raka pri otrocih, z organizacijo učnih ur oživljanja in prve pomoči za osnovnošolce pa deluje na področju izobraževanja. Z različnimi aktivnosti je prisotna tudi zunaj meja Poljske.

Pobudo za sodelovanje med Mestno občino Maribor in omenjeno fundacijo je dal Damian Buraczewski, avtor bloga o vinu SlovVine, ki prispeva k prepoznavnosti slovenskega vinarstva na Poljskem.

Občina si od sodelovanja obeta turistično promocijo, saj na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje prepoznavajo Poljsko kot veliko in pomembno tržišče. V mestu Maribor so po podatkih tega zavoda v prvih desetih mesecih leta 2019 zabeležili več kot 24.200 nočitev gostov iz Poljske, od tega je bilo največ nočitev opravljenih v poletnih mesecih.

Stara trta, ki raste na mariborskem Lentu, je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in ga uporabljajo za protokolarno darilo.