Mojmir Dimec, ovčarska kmetija Urban: V Ljubljani je malo zanimanja za ovčji sir
Dimčevi iz Gabrijel pri Krmelju na Dolenjskem gospodarijo na posestvu z osmimi hektarji gričevnatih pašnikov in čredo petdesetih ovc. Pri paši in varovanju ovc jim pomaga pet psov, štirje maremsko-abruški ovčarji in border collie. Proizvajajo sir, specializirali so se za poltrde sire, ki so zorjeni od nekaj mesecev do dveh let, jogurte iz ovčjega mleka in albuminsko skuto, ki jo večina bolj pozna z italijanskim imenom rikota. Pogovarjali smo se z Mojmirjem Dimcem.
Mojmir Dimec: Da si sčasoma prepoznaven v sirarstvu, moraš izdelovati tudi sir, samo jogurti so premalo. (Foto: Luka Cjuha)
Kako to, da ste se odločili za proizvodnjo ovčjega sira na Dolenjskem, kjer tradicije ovčereje in sirarstva pravzaprav ni nikoli bilo?
Včasih je bilo za vstop v družbo slavnih dovolj, če je imel človek malo boljši avto. To je seveda še vedno nujno in celo na naših cestah lahko vidimo...