Pikalo je poudaril, da je prav na temeljih antifašističnega boja bila zgrajena samostojna Slovenija, njegov rezultat je tudi povezovanje evropskih držav na naddržavni ravni v Evropsko unijo, v mirovni projekt, ki je nekdanje sovražnike zavezal k sodelovanju, solidarnosti, medsebojnemu razumevanju, kulturnemu prelivanju in oplemenitenju.

"Z dvema svetovnima vojnama in eno veliko gospodarsko krizo med obema vojnama smo na evropskem kontinentu spoznali, da smo drug proti drugemu nič, drug z drugim smo lahko vse. Slovenija mora pri tem ohranjati jedrno vlogo dogajanja v EU, ker je to njena življenjska priložnost in nujnost," je dejal šolski minister.

Ohranjati spomin na herojska dejanja našega naroda po njegovem ni samo naša želja, ampak dolžnost. Pritiski, takšni ali drugačni ozemeljski apetiti, pa čeprav v združeni Evropi, bodo pri Slovencih vedno naleteli na odpor, ki črpa iz najboljših vrednot narodnoosvobodilnega boja, je dejal in dodal, da je zato naša dolžnost, da prihodnje generacije naučimo o državljanstvu in domoljubju, o temeljnih vrednotah ljubezni do domovine.

Bitka Pohorskega bataljona je po besedah Pikala zgodba visoke politične morale, ki se ne hrani z malimi zgodbami dnevnopolitičnih premetavanj, ampak vidi mnogo dlje. Naslavlja namreč najbolj temeljne moralne vrednote, ki niso veljale samo 1943, ampak še bolj veljajo danes ter predstavlja moralni vzgled, kako živeti v sodobnosti.

Kot je še dodal, so junaki bataljona hkrati izziv in navdih današnjim generacijam. Skozi delo, solidarnost, strpnost in ustvarjalnost se moramo namreč po njegovem vsak dan boriti za pravice in prihodnost naših otrok do kakovostnega znanja, dobrih delovnih mest in enakih možnosti z vsemi vrstniki tega sveta.

Dogodek zasenčil prihod Štajerske varde

Tudi letošnje prireditve so se udeležili številni visoki predstavniki države, med njimi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki sta, tako kot drugi predstavniki javnega in političnega življenja, položila vence pred spominsko obeležje padlim borcem Pohorskega bataljona.

Med temi so bili tudi župani in drugi predstavniki vseh šestih občin, ki gostijo slovesnost, Mestne občine Maribor ter občin Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica.

Dogodek je nekoliko zasenčil prihod skupine uniformirancev, predstavnikov t. i. Štajerske varde, ki so sicer mirno in kljub negodovanju nekaterih ostalih udeležencev spremljali slovesnost ter nekajkrat zavpili "Smrt fašizmu, svoboda narodu". Še pred tem je policija prijela njihovega vodjo Andreja Šiška in ga odpeljala na prestajanje zaporne kazni.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev, poveljeval pa mu je Rudolf Mede. Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.