»Aaaaaaaaa, zadel me je. Pošljite nekoga. Kaj naj čakam, da me ubije?« je oškodovanec Dejan Gjerkeš obupano spraševal operaterja na številki 113, ko je 13. marca 2017 zvečer v smrtnem strahu bežal pred zasledovalcem Matjažem Ferličem. Gjerkeš je imel srečo. Izstrelek iz Ferličevega orožja je prebil prtljažnik, nato naslonjali zadnjega in sprednjega sedeža. Ko ga je zadel v ledveni predel hrbta, je že izgubil večino kinetične energije in mu ni prizadejal hujših poškodb.

Lani je mariborsko sodišče pravnomočno obsodilo Ferliča na osemletno zaporno kazen zaradi poskusa uboja Gjerkeša. Še zmeraj pa premleva očitek povzročitve splošne nevarnosti. Obtoženi naj bi omenjeno kaznivo dejanje storil z ogrožanjem prometnih soudeležencev, ko je med divjim zasledovanjem po mariborski zahodni vpadnici s polavtomatsko pištolo kalibra 9 krat 19 milimetrov vztrajno streljal na avtomobil Slovenjebistričana, v katerem sta del vožnje sedeli tudi tedanja partnerica obtoženca in njuna štiriletna hči.

Ta del prvostopenjske sodbe je višje sodišče razveljavilo, ponovljeni postopek pa poteka po polžje. Ferlič je namreč pridobil mnenje nevrologinje in psihiatrinje, ki pravi, da je zaradi travm, ki jih je utrpel v priporni celici, zmožen sedeti na zatožni klopi največ pol ure. Predsedujoča okrožna sodnica Mateja Kamenšek Gornik je že odredila, da naj Ferliča pregleda tudi sodni izvedenec psihiater. Mladen Vrabič še ni našel časa za izvedbo naloge.

Polovica policistov avtomobila ne bi zadela

Sodnica zato na vsak narok vabi le po eno pričo. Prejšnji teden je zaslišala izvedenca balistične stroke Franca Sabliča. »Ta kaliber ima precejšnjo energijo. Uporabljajo ga v vojski in policiji. Strel s takšnim orožjem je tudi z večje razdalje smrtno nevaren,« je o značilnostih pištole razložil izvedenec. Ferlič ne zanika, da je tisti večer streljal, kolikokrat je sprožil, pa preiskovalci niso dognali, saj je pištolo vrgel v elektrarniški kanal. Gjerkešev avtomobil je zadel vsaj štirikrat.

Ali streljanje iz vozila, ciljno, usmerjeno v drugo vozeče vozilo, terja posebno izkušenost, je zanimalo okrožnega tožilca Simona Grahornika. »Obtoženi je streljal med vožnjo, skozi odprto okno avtomobila, z levo roko. V takšnih okoliščinah petdeset odstotkov policistov ne bi zadelo premikajočega se vozila,« mu je odgovoril Sablič.

Danes je bil na vrsti izvedenec medicinske stroke Gorazd Košir. Po njegovih besedah je mogoče z veliko verjetnostjo trditi, da je poškodbe na oškodovančevem hrbtu povzročil izstrelek. Zagovornica Tanja Kompara si je prizadevala njegovo mnenje postaviti pod vprašaj z navedbo, da forenziki niso mogli zanesljivo ugotoviti, ali je poškodbo na Gjerkeševih oblačilih povzročil izstrelek. Zdravnik je vztrajal pri svojem mnenju. »Upošteval sem vse razpoložljive podatke iz spisa. Med drugim tudi tistega, da je oškodovancu med slačenjem padlo zrno izstrelka iz hlač,« je dejal.

Zaradi odmevnega zapleta na višjem sodišču, ki je spisalo malomarno sodbo, se sme Ferlič braniti s prostosti. Služenje dosojene zaporne kazni zaradi poskusa uboja bo izvršljivo le pod pogojem, da bo pravnomočno obsodbo doživel tudi tožilski očitek povzročitve splošne nevarnosti.