Svetovni gospodarski forum, ki se jutri začenja v Davosu, bo gotovo zelo protisloven. Ne toliko zato, ker naj bi prišlo več kot sto milijarderjev na eni in številni aktivisti družbenih gibanj na drugi strani, temveč predvsem zato, ker bodo glavna tema podnebne spremembe, otvoritveni govor pa bo imel Donald Trump, ki je z ZDA izstopil iz pariškega podnebnega sporazuma in še jutri dvomi, da je človek odgovoren za segrevanje ozračja. Trump sebe v Davosu vidi predvsem kot nekoga, ki je omogočil nadaljevanje ameriške solidne gospodarske rasti in ki je prejšnji teden dosegel trgovinski sporazum s Kitajsko (v škodo Evrope). Najbrž bo v tem smislu – deset mesecev pred volitvami in na dan začetka impeachmenta v senatu – delil nauke drugim udeležencem foruma.

Pobuda za milijardo dreves

Toda na forumu bo tudi 17-letna švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Govorila bo celo dvakrat na isti dan kot Donald Trump, najprej tri ure pred njim in potem dobro uro za njim. Verjetno ne bo zamudila priložnosti, da ne bi kritizirala Trumpovega podcenjevanja podnebne krize. Konec tedna je razkrila, da od foruma pričakuje takojšnjo odpravo vseh naložb v fosilna goriva, k čemur naj bi se v Davosu zavezala vsa podjetja, organizacije in vlade.

V naslednjih petih dneh se bo v Davosu zvrstilo 172 konferenc, ki se bodo ukvarjale predvsem z vprašanjem, kako naj postane kapitalizem bolj okoljevarstveno sprejemljiv. Organizatorji pa hočejo, da se sprejmejo tudi konkretni ukrepi proti globalnemu segrevanju. Med drugim naj bi bila sprejeta »pobuda za posaditev milijarde dreves«.

Zelo zanimiva bo razprava o iskanju sožitja med ekonomijo in ekologijo, na kateri bodo govorili glavni direktor Bank of England, predsednica Greenpeacea in britanski član nadzornega sveta savdskega Aramca. Larry Fink, glavni direktor največje investicijske družbe na svetu Blackrock, ki bo imel na forumu razpravo z novo direktorico Mednarodnega denarnega sklada Kristalino Georgijevo, pa je že napovedal, da se bo sklad postopoma umaknil iz »fosilnih« podjetij.

Protesti ne zaležejo

Poleg Thunbergove bo v Davosu med drugimi aktivisti tudi Micah White, ustanovitelj gibanja Occupy Wall Street, ki je nasprotovalo velikim socialnim razlikam. White je prepričan, da je boj proti podnebnim spremembam lahko uspešen samo v skupni fronti aktivistov z elitami: »Globalni izzivi, s katerimi se soočamo, zahtevajo novo držo aktivistov in novo držo elite in morda lahko s tem začnemo v Davosu.« Prepričan je, da tradicionalne oblike aktivizma, kot so protesti, ne bodo imele učinka, kot ga niso imele že doslej. Meni, da je treba v naslednjih letih v boj proti podnebnim spremembam organizirati gibanje na stotine milijonov ljudi, vlad, civilne družbe in aktivistov. In Davos je primeren kraj za tako pobudo. V zvezi s tem so se aktivisti pred forumom sestali z industrialci.

Sicer so udeleženci Davosa lahko zadovoljni, ker v svetu ni recesije in ker se je končala ameriško-kitajska trgovinska vojna, brexit pa naj ne bi imel hujših posledic. Pred začetkom foruma v Davosu je Mednarodni denarni sklad ocenil, da je lani svetovna gospodarska rast znašala 2,9 odstotka, letos pa naj bila za malenkost višja, kar ni najbolj spodbudno. V IMF zato menijo, da je treba okrepiti multilateralno sodelovanje in na ta način povečati gospodarsko rast.