»Borimo se za okolje in podnebje. Če pogledamo s širše perspektive, v osnovi ni bilo storjenega ničesar. Potrebujemo mnogo več od tega. To je šele velik začetek,« je prvi dan foruma dejala švedska podnebna aktivistka. Ob tem se je zavzela tudi za večjo vključenost znanstvenikov in kritizirala, da v središču razprave niso znanstveniki in mlajše generacije.

Vodilnim svetovnim direktorjem in politikom je danes tudi očitala, da niso storili ničesar za zaščito podnebja. "Prazne besede in obljube, ki naj bi služile zgolj temu, da nastane vtis, da je bilo kaj storjenega za podnebje," je še dejala Thunbergova.

»Zajeti bi vas morala panika«

"Naša hiša še vedno gori. Vaša nedejavnost vsako uro razpihuje plamene. Še vedno vam sporočamo, da vas mora zajeti panika in morate ravnati tako, kot da nadvse ljubite vaše otroke," je ponovno pozvala. Podobno sporočilo je izrekla v Davosu že pred letom dni, ko je v enem od svojih prvih mednarodno odmevnih govorov voditeljem dejala, da želi, da ravnajo, kot da gori hiša, da bi tako opozorila na nujnost ukrepanja proti podnebnim spremembam.

Mladi po njenih besedah tudi ne želijo čakati na postopen prehod na ogljično nevtralnost in postopno odpoved fosilnim gorivom. "Ne želimo, da pride do tega do leta 2050, 2030 ali 2021. Želimo, da se to zgodi zdaj," je še dejala 17-letnica.

Sicer so mladi v Davosu na razpravi o podnebju zahtevali še večjo vključenost svoje generacije v boju proti podnebnim spremembam. Politiki imajo izkušnje, mladina ideje. Potrebno jih je bolje integrirati, je dejala Natasha Mwansa iz Namibije. Dodala je, da ne gre za besede, ampak ukrepanje in podporo. »To kar počnemo doma, šteje. Ne bomo večno v Davosu,« je še pozvala. Poudarila je tudi, da politiki sprejemajo ustrezne zakone. »A moč ni pri njih, je v vsakem posamezniku posebej,« je še dejala.

Salvador Gomez-Colon iz Portorika je menil, da podnebne krize ne bi smeli politizirati. »Ne gre za politično vprašanje,« je menil. Kanadčanka Autmun Peltier pa je kritizirala, da se ljudje osredinjajo samo na denar. »Osrediniti se moramo na to, kar se dogaja,« je zahtevala.

V Davosu se danes začenja 50. jubilejno letno srečanje WEF, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Marjan Šarec. Na eni najvplivnejših konferenc na svetu se zbirajo številni svetovni gospodarski in politični voditelji. Med njimi sta ameriški predsednik Donald Trump, ki je že prispel v Davos, in nemška kanclerka Angela Merkel. Uradno se bo forum, ki poteka pod naslovom Deležniki za celosten in trajnosten svet, začel ob 11.30 z govorom predsednika ZDA.

Trump proti prerokom pogubljenja in radikalnim socialistom

Donald Trump je zavrnil opozorila glede podnebne krize in jih označil za smešne. Prav tako si je pripisal zasluge za razcvet ameriškega gospodarstva.

»Moramo zavrniti večne preroke pogubljenja in njihove napovedi apokalipse,« je na Svetovnem gospodarskem forumu dejal Trump, ki je nastopil nekaj ur po govoru mlade švedske aktivistke Grete Thunberg. Najstnica je opozorila, da vlade niso naredile praktično nič v boju proti podnebnim spremembam.

Trump je ob tem dejal, da se pretekle prerokbe niso uresničile, na primer, da bo Zemlja prenaseljena in da bo zmanjkalo nafte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Nikoli ne bomo dovolili, da bi radikalni socialisti uničili naše gospodarstvo,« je zatrdil Trump, pri čemer je očitno meril na tekmece iz demokratske stranke.

Trump je na oder prišel po nastopu švicarske predsednice Simonette Sommaruga, ki je pozvala svetovne voditelje, naj skrbijo za planet.

Kljub njenemu pozivu ameriški predsednik še naprej stavi na fosilna goriva. Pohvalil se je, da so ZDA največji proizvajalec nafte in zemeljskega plina. Po njegovih besedah ameriški potrošniki na ta račun veliko privarčujejo. Ob tem je evropske države pozval, naj kupujejo več ameriških energetskih proizvodov.

Povečanje proizvodnje nafte, plina in premoga je bilo »tako uspešno, da ZDA ni treba več uvažati energije iz sovražnih držav«, se je pohvalil.

Trump želih ohraniti »veličastnost božjega stvarstva«

Trump je tudi dejal, da se bodo ZDA pridružile novi mednarodni pobudi za posaditev 1000 milijard dreves, in dodal, da želi ohraniti »veličastnost božjega stvarstva in naravne lepote našega sveta«. Pot naprej so tehnične inovacije in ne omejevanje gospodarske rasti, je poudaril.

Kasneje je za novinarje še dejal, da je njegov obisk Davosa namenjen srečanjem »z najpomembnejšimi ljudmi na svetu in nazaj se bomo vrnili z izjemnim poslom«. »Tisto drugo je zgolj potegavščina,« je dejal glede sodnega postopka proti njemu, ki se danes začenja v ameriškem senatu. »Gre za lov na čarovnice, ki traja že leta, in iskreno povedano je sramotno,« je dodal.

V Davosu se je danes začelo 50. jubilejno letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Marjan Šarec. Na eni najvplivnejših konferenc na svetu do petka pričakujejo približno 3000 predstavnikov sveta politike, gospodarstva in družbe.