Potem ko ne Harry ne Meghan nista komentirala svoje odločitve o osamosvojitvi in začetnega dogovora s kraljevo družino, se je Harry v nedeljo zvečer odzval na izjavi kraljice in Buckinghamske palače o podrobnostih dogovora. Ker ne želita več delovati kot člana kraljeve družine, ne bosta smela več uporabljati nazivov »njegova in njena kraljeva visokost« in ne bosta več prejemala javnih sredstev. Ostajata pa princ in vojvoda ter vojvodinja Susseška. Odločila sta se vrniti okoli tri milijone evrov javnega denarja, ki sta ga porabila za prenovo svojega doma Frogmore cottage v Windsorju. Ta spomeniško zaščiteni podeželski dom, ki je kraljičina osebna lastnina, je v bližini njenega gradu. To bo dom mlade družine, kadar bo v Veliki Britaniji. In zanj naj bi plačevala najemnino, kar mnoge preseneča, saj se je govorilo, da jima ga je kraljica podarila. Ostala bosta pokrovitelja vseh organizacij in društev. Dogovor bo začel veljati spomladi.

Žal to, kar sta želela, ni mogoče

Harry je svoj odziv začel rahlo šaljivo, nadaljevanje pa je bilo zelo resno. »Preden začnem, moram reči, da si lahko samo predstavljam, kaj ste morda slišali ali prebrali v zadnjih nekaj tednih. Zato želim, da slišite resnico od mene. Ko sva se z Meghan poročila, sva bila vzhičena, polna upanja in pripravljena služiti. Zato sem zelo žalosten zaradi nedavnih dogodkov. Upala sva, da bova še naprej služila kraljici, Britanski skupnosti narodov in mojim vojaškim združenjem, vendar brez javnega denarja. Žal to ni mogoče,« je med drugim dejal princ. Zvenel je zelo razočarano. Pričakoval je preveč. Z Meghan sta si očitno želela samo finančne neodvisnosti in miru, vsaj polletnega pred britanskimi mediji, ki jih princ z vsem srcem sovraži. Krivi jih za materino smrt in za zlobo, pogosto z rasističnimi podtoni, do Meghan. Vse drugo, od kraljevega statusa naprej, pa sta, kot kaže, želela obdržati.

Mnogi, posebno zlobneži, bi to lahko razumeli, kot da jima gre samo za denar, da mislita, da bi lahko svoje zvezdništvo veliko bolje unovčila v primerjavi z javnim denarjem, ki ga dobivata. Harryju kot nekdanjemu poklicnemu vojaku je očitno posebno hudo, ker se bo moral odpovedati vezem z vojaškimi združenji. Kraljeva družina in monarhija nista mogli sprejeti tega, da bi bila Harry in Meghan zgolj napol v kraljevi družini. Gre za neke vrste »kaznovanje« ali vsaj opozorilo drugim članom kraljeve družine s podobnimi idejami. Ali za oboje. Celo tukaj pa mnogi narobe razlagajo nekaj zelo pomembnega: naziva kraljeva visokost nista izgubila, vendar ga ne smeta uporabljati. To ne more pomeniti ničesar drugega kot to, da sta kadar koli dobrodošla nazaj.

Svetovni superzvezdniški dobrodelni par

Kraljica je v svoji izjavi zapisala, da je »po veliko mesecih pogovorov in nedavnih razpravah zadovoljna, ker smo skupaj našli konstruktivno pot naprej za mojega vnuka in njegovo družino. Harry, Meghan in Archie bodo vedno zelo ljubljeni člani moje družine.« Harryju in Meghan se je zahvalila za predano delo in dodala, da je posebno ponosna na to, kako hitro se je Meghan vživela v družino. Poznavalci pravijo, da sta v sporočilu o osamosvojitvi govorila o svoji novi napredni vlogi v kraljevi družini, odgovor kraljice in palače pa jima jo je odrekel. Na britanskem prestolu se še nikoli ni zgodilo nič podobnega. Življenje in delo v kraljevi družini je bilo za milenijca Meghan in Harryja, najbrž bolj zanjo kot zanj, očitno preveč tradicionalno, preveč ponavljajoče se, prepočasno in verjetno tudi dolgočasno. Pogosto sta delala tudi kaj, česar jima ni bilo treba, denarja pa nista smela služiti. Njuni ambiciozni načrti napovedujejo nastop svetovnega dobrodelnega superzvezdniškega para in podjetništva, kakršnega svet še ni videl. O njunih ambicijah zelo jasno govori njun novi spletni portal sussexroyal.com, ki je izjemno dovršen. Kaj ju čaka na samostojni poti, na kateri imata velike načrte s svojo dobrodelno organizacijo Sussex Royal, ki sta jo prijavila tudi kot blagovno znamko? Veliko je vprašanj o tem, v kolikšni meri se bosta posvetila ne samo »biznisu«, ampak tudi šovbiznisu, posebno igralka Meghan. Mnogi jima napovedujejo pravljično obogatitev.