Slabo staro leto kraljeve družine, ki jo je lani osramotil prisilno upokojeni kraljičin srednji sin princ Andrew zaradi dolgoletnega prijateljevanja s pokojnim razvpitim ameriškim pedofilom Jeffreyem Epsteinom, se je premaknilo v slab začetek novega leta, ki prinaša nepričakovano krizo monarhije. Zakrivila sta jo kraljičin najljubši vnuk in njegova ameriška žena. Harry in Meghan sta prek instagrama sporočila, da se bosta letos odpovedala vlogi članov ožje kraljeve družine. Zase naj bi izoblikovala »napredno novo vlogo znotraj britanske monarhije«.

Delna selitev v Kanado?

Napisala sta, da njuna mlada družina ne bo živela samo v Britaniji, ampak tudi v Severni Ameriki (najbrž Kanadi, ki je ne moreta prehvaliti). In da si bosta prizadevala za finančno neodvisnost. Buckinghamska palača se je po dolgih dveh urah molka odzvala z zelo kratko izjavo, v kateri pravi, da razume »njuno željo po drugačnem pristopu«, da so pogovori z njima v zgodnji fazi in da gre za »zapletene zadeve, za katere je potreben čas«. Ne zveni ravno, kot da bi šlo za člane družine. Čas, ki si ga je vzel britanski dvor za odziv, njegova kratkost in vsebina kažejo na to, da so v kraljevi družini šokirani. Kraljica naj bi bila razočarana, drugi člani kraljeve družine prizadeti.

Vse te odločitve sta Meghan in Harry sprejela med šesttedenskimi božičnimi in novoletnimi počitnicami v Kanadi. Nista jih sprejela čez noč. Napisala sta, da sta se tako odločila po več mesecih razmišljanja in pogovorov. Lani oktobra sta razkrila, da imata probleme zaradi življenja pod žarometi britanskih medijev. Tabloidi jima niso dali miru in so ju vse bolj kritizirali. Posebno Meghan. Največkrat povsem neupravičeno.

Edina kritika, ki sta si jo zaslužila, je bila, da sta račun za razkošno obnovo doma svoje mlade družine v Windsorju (blizu štiri milijone evrov) izstavila davkoplačevalcem. Neupravičena kritika pa je bila v veliki meri posledica tega, da se del medijev (desničarski tabloidi) ni mogel sprijazniti s tem, da je princ Harry v kraljevo družino pripeljal ne samo ločenko in Američanko, kar se je enkrat že zgodilo, ampak tudi žensko mešane rase, kar se še ni zgodilo. Del medijev je bil do Meghan pogosto zloben in rasističen, pa naj to prizna ali ne.

V sredo sta, kar je bilo zelo nenavadno, obiskala kanadsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se zahvalila za »neverjetno dobrodošlico«, ki sta jo doživela. Povsem mogoče je tudi, da sta obenem uredila vse, kar je potrebno za to, da bi si ustvarila še en dom tudi v Kanadi, kjer je igralka Meghan preživela veliko časa, saj so tam snemali ameriško televizijsko nanizanko Nepremagljivi dvojec, s katero je resno zaslovela.

Po brexitu megxit?

Beseda, po kateri so posegli skoraj vsi mediji, ko se je na instagramu pojavilo sporočilo Harryja in Meghan, s katerim sta »dala odpoved« članstvu v ožji kraljevi družini in spremljajočim obveznostim, je »bombshell« (po naše bomba). Njuna odločitev je eksplozivna. Nič podobnega se še ni zgodilo v kraljevi družini. Nobenega dvoma ni o tem, koga bodo na Otoku najbolj krivili. Po brexitu se je že pojavila nova skovanka »megxit«.

Presenetljivo naj bi bilo, da nista o tem prej obvestila kraljice, ki je gotovo razočarana. Harry je njen najljubši vnuk. Če bi jo, bi ju zelo verjetno prepričala, naj tega ne naredita. Harryjev oče, prestolonaslednik Charles, naj bi vedel, da razmišljata o »osamosvojitvi«, tudi finančni, in jima svetoval, naj razmislita o vseh posledicah takšne odločitve. Njuna neodvisnost, posebno finančna, ni problematična. Pod palcem imata skupaj 35 milijonov evrov. Ker sta znana in slavna, bosta lahko zelo dobro služila.

Kraljevi družini in monarhiji njuna odločitev prinaša nepričakovano krizo, ki jo nekateri primerjajo z letom 1936, ko se je kralj Edvard VIII. odpovedal prestolu, da bi se poročil z dvakrat ločeno Američanko Wallis Simpson. To je pretirano. Edvard VIII. je bil kralj, Harry je šesti v vrsti za prestol. Sam bi jo primerjal z odločitvijo Harryjevega očeta Charlesa, da se poroči z večno ljubico Camillo. Namesto z glavo ali s kraljevo glavo se je, tako kot njegov sin princ Harry, odločil s srcem. Prestolonasledniku Charlesu so Britanci že pred leti odpustili, čeprav so po smrti njegove prve žene princese Diane mnogi zahtevali, naj ga v vrsti za prestol preskoči starejši sin William. Tudi Harryju bodo.