Po končani gimnaziji v Pulju na Hrvaškem je Rosanna Raljević Ceglar študij izbrala na beneški Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti di Venezia) na smeri akademski oblikovalec/dekorater. Pridobila si je raznovrstno tehnično znanje na področju oblikovanja, arhitekture, umetnostne zgodovine, kiparstva in anatomije.

Že med študijem je znanje izpopolnjevala kot dekoraterka na steklu na slovitem otoku Murano v Italiji, kjer izdelujejo unikatne izdelke iz stekla. Ukvarjala se je z brušenjem izdelkov. Kratek čas je delala tudi kot oblikovalka embalaže v Padovi v Italiji. V Izoli se je ustalila leta 2000 in se začela posvečati unikatnemu oblikovanju nakita. V treh letih ji je uspelo tam odpreti lastno galerijo sodobnega nakita Taktil.

Rosanno Raljević Ceglar pri oblikovanju nakita navdihujeta rojstni kraj Pulj in okolje njenega trenutnega bivanja in ustvarjanja Izola. Kot večini kreativcev tudi njej narava ponuja neizčrpen vir občutij, asociacij, idej in rešitev, še zlasti sta ji blizu obmorska krajina in podvodni svet. Pri ustvarjanju nikoli ne pozabi na dve lastnosti, ki ju mora imeti nakit: da je lep (estetika) in da upošteva anatomijo delov človeškega telesa (funkcionalnost). Za svoje delo je prejela številne ugledne nagrade.

Rdeča barva kot rdeča nit

Ob njeni individualni razstavi leta 2017 je kustosinja Obalnih galerij Piran Nives Marvin med drugim zapisala: »Gracilno elegantne zapestnice, graciozno in ekstravagantno izvedene ogrlice, izvirno minuciozno realizirani prstani in druge stvaritve so v svojem bistvu res modni dodatki, sestavljeni iz skrivnostno občutenih mikro detajlov, ki pa odsevajo intimna avtoričina videnja, razumevanja, doživljanja in čutenja okolja, v katerem živi. Postanejo torej sublimirana kodna znamenja ali intimne metafore, ki gledalcu dopuščajo različne čutne odzive in zlasti možnosti različnih pomenskih interpretacij.«

Oblikovalka svoje izdelke ponuja pod lastno blagovno znamko Niiro, kar v japonščini pomeni rdeče. Rosanna Raljević Ceglar pravi: »Rdeča barva je vedno igrala pomembno vlogo v mojem življenju, zaznamovala me je in me spremlja skozi vse faze mojega ustvarjanja.«

Njen nakit je izdelan ročno v izvirnih vzorcih in oblikah, ki se podrejajo ideji in formi posamezne kolekcije. Uporablja različne materiale, na primer bakreno, jekleno in srebrno žico, papir in plastiko. Njene tehnike prepletanja, vozlanja in mreženja žic so unikatne in natančno izpeljane. Oblikovalki uspeva skozi dolgotrajen proces ročnega dela z žicami ustvariti skulpturalen nakit s posebnimi teksturami. Ta deluje lahkotno, organsko in nežno, čeprav je narejen iz hladne kovine in je obenem tudi trpežen.

Leta 2011 je oblikovala kolekcijo Zapletena/Entangled, kjer je ustvarjala z barvano in obdelano bakreno žico. Vsak kos nakita je unikatna ročno izdelana umetnina, za vso kolekcijo pa je značilna samosvoja tehnika nepravilnega prepletanja. Tako pri formi kot tudi strukturi posameznih unikatnih kosov je zaznati naravne, organske oblike in teksture, ki jih je navdihnil mikrokozmos podvodnega sveta.

Kolekcija Urejeni kaos/Tidy Caos, ki je prišla na trg leta 2017, je značilna zaradi uporabe posebne ploščate žice, ki pri vsakem kosu še poudari njegovo osebno prefinjeno ekstravaganco. Da bi dosegla tak učinek, je avtorica kot material uporabila obdelano ploščato posrebreno žico z bakreno osnovo. Čeprav izdelki ohranjajo podobnost tehnike, je prepletanje nepravilnih vzorcev vsakič edinstveno. Zaradi prosojnosti teksture daje nakit občutek krhkega in lahkotnega, vendar je na dotik kompakten in trpežen. Lani je Rosanna Raljević Ceglar izdelala kolekcijo NerobyNiiro, ki jo zaznamujejo elementi Sonca in Lune, dneva in noči. Skozi obdelano bakreno žico elementi ustvarjajo božansko kompleksnost in eleganco kozmičnih verižic, prstanov in zapestnic. Kolekcija vrača izgubljeni čar boginje, kraljice, ženske v vsem njenem zlatem sijaju.