Dolgo časa je kazalo, da bodo Avstrijci na uvodu v jubilejni 80. pokal Petelinjega grebena v Kitzbühelu startali tako, kot so si želeli. Z domačo zmago. Odličen superveleslalom je uspel olimpijskemu prvaku Matthiasu Mayerju, ki je prevzel prepričljivo vodstvo pred Švicarjem Maurom Caviezlom. Da se je Norvežan Aleksander Aamodt Kilde v nadaljevanju z Mayerjem izenačil, se Avstrijci niso pritoževali. Ko pa je še drugi Norvežan Kjetil Jansrud pokazal svoje mojstrstvo in se veselil nove zmage svetovnega pokala, je postalo jasno, da bodo Avstrijci svojega junaka iskali na sobotnem smuku. Precej manj možnosti za zmago imajo na nedeljskem slalomu, saj sodi njihov najboljši slalomist Marco Schwarz zgolj v širši krog favoritov.

Najlepša nagrada Kjetila Jansruda na najlepšem mestu

»Fantastičen šov. Kitzbühel vsako leto navduši, letos pa se mi zdi, da je vzdušje na superveleslalomu še boljše kot do zdaj,« se je organizatorjem priklonil tekmovalni upokojenec Aksel Lund Svindal. V nadaljevanju je pohvalil uspeh norveške reprezentance: »Vselej sem najbolj zadovoljen, ko blestijo Norvežani. Jansrud je v najboljšem trenutku našel prave nastavitve na smučeh, saj je pred tem ves čas dosegal mesta med sedmim in enajstim. Vedel je, da je blizu najhitrejšim, da se mora le vse zložiti skupaj za vrhunski rezultat. In se je na pravem mestu.« Kjetil Jansrud je uvodoma dejal, da je lažje napadel, ker je vedel, da je Norvežan na vrhu. »Smo ekipa, ki diha drug za drugega. Uspela mi je skoraj popolna tekma, nagrada pa je najlepša na najlepšem mestu,« se je veselil zmagovalec. »V Kitzbühelu sem prvič na zmagovalnih stopničkah. Upam, da bom še kdaj,« je povedal Aleksander Aamodt Kilde.

Slovenska moška reprezentanca v hitrih disciplinah je z 19. mestom Mihe Hrobata in 23. Boštjana Klineta dobila nekaj zagona po številnih rezultatskih neuspehih. Oba Slovenca sta startala na robu trideseterice, da sta svoje delo opravila solidno, kaže podatek, da sta ju prehitela le dva alpska smučarja z višjo startno številko – Avstrijec Daniel Danklmaier (s startno številko 37 je bil dvanajsti) in Francoz Blaise Giezendanner (s številko 40 je bil 16.). Klemen Kosi je s 43. mestom vnovič razočaral, za eno mesto ga je prehitel tudi reprezentančni kolega Tilen Debelak.

Smukaška zmaga Mikaele Shiffrin

Ženski smuk v Banskem je bil izjemno zahteven, kar so občutile številne alpske smučarke. Do cilja je prismučalo 34 tekmovalk, 16 jih je odstopilo, Avstrijka Nicole Schmidhofer pa se je startu odpovedala zaradi bolezni. Na poledeneli progi Marca Girardellija je bilo mogoče videti številne padce. Vidljivost je bila sicer dobra, kljub temu pa je bilo vse skupaj prezahtevno za Ilko Štuhec. Osamljena Slovenka na tekmah v hitrih disciplinah ni napadla kot najhitrejše smučarke. Mariborčanka je dosegla 18. čas, jutri in v nedeljo pa bo imela novi priložnosti, da se približa najboljšemu rezultatu sezone, ki ga je dosegla pred dvema tednoma v Altenmarkt-Zauchenseeju. »S smukom, bolje rečeno hitrejšim veleslalomom, nisem zadovoljna. Začela sem zelo dobro, sledilo je nekaj napak, zaključek pa ni bil dober, saj nisem bila zanesljiva. Po popoldanski analizi se bomo osredotočili na naslednje preizkušnje,« je svoj nastop ocenila Ilka Štuhec.

Mikaela Shiffrin je dokazala, da tudi najboljše alpske smučarke v hitrih disciplinah nimajo toliko tehničnega znanja kot ona, če se seveda le maksimalno pripravi na tekmo. Američanka je dosegla smukaško zmago po dobrih dveh letih, ko je bila najboljša v Lake Louisu. Najboljša smučarka na svetu je dolge smukaške ovinke izpeljala suvereno in z veliko občutka, medtem ko je večina tekmic zamujala iz zavoja v zavoj. Drugič se je na smukaški zmagovalni oder uvrstila Federica Brignone. Drugouvrščena Italijanka v tej sezoni navdušuje iz tedna v teden in je kandidatka za najvišja mesta kar v petih disciplinah – smuku, superveleslalomu, veleslalomu, alpski kombinaciji in tudi paralelnih preizkušnjah. Da ji proga v Banskem izjemno ustreza, je s tretjim mestom dokazala tudi Norvežanka Joana Hählen, ki je bila najhitrejša na edinem treningu. Nov ekipni uspeh, ki je v letošnji sezoni že praksa, so dosegle Italijanke, saj so se kar tri uvrstile med najboljšo peterico.