Vsi, ki želijo podrobne informacije o cepljenjih v vseh življenjskih obdobjih, bodo lahko dobili preverjene informacije o pomenu in poteku cepljenja.

Čeprav je cepljenje eno največjih dosežkov medicine, ki vsako leto reši več kot tri milijone življenj po svetu, se v vsakodnevnem klinični praksi zdravniki, predvsem pediatri, srečujejo z negotovostjo staršev, ki v poplavi lažnih, nepreverjenih informacij o cepljenju ne vedo, kaj in komu verjeti. Zato so na novi spletni strani po zagotovilih Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu podana razumljivo pojasnjena znanstvena dejstva o cepljenjih za otroke in odrasle. Tako denimo navajajo, kdaj se cepljenje začne, s kakšnimi cepivi, na kakšen način in s kakšnimi časovnimi presledki, je na današnji predstavitvi nove spletne strani povedal predsednik združenja Matjaž Homšak.

»Informacije so na voljo tako za zakonsko obvezna kot priporočena cepljenja, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, in priporočena samoplačniška cepljenja,« pove Homšak, ki tudi zagotavlja, da so pojasnila podprta s strokovno literaturo Svetovne zdravstvene organizacije, Centra za nadzor bolezni in statistiko obravnave nalezljivih bolezni ter poročil o stranskih učinkih cepiv v Sloveniji. »Ta pojasnila potrjujejo prednosti cepljenja vseh skupin prebivalstva, pravilno cepljenje pa preprečuje zaplete in smrt.« Prepričan je, da bo spletna stran koristila tudi strokovni javnosti.

Vračajo se že pozabljene bolezni

Zaradi nekaterih nasprotovanj cepljenju je precepljenost manjša od želene. »Že pozabljene bolezni, denimo ošpice, pa se spet pojavljajo,« je opozorila Jasna Čuk Rupnik iz sekcije za primarno pediatrijo združenja in izpostavila še nekatera druga cepljenja, tudi proti gripi, ki bi jih morali ponuditi vsem, tudi nosečnicam. »Delodajalcem pa se izplača plačati cepljenje vsem zaposlenim, ker je to ceneje od bolniških staležev,« je še dejala Čuk-Rupnikova.

Pediater Denis Baš pa je poudaril, da so cepljeni otroci bolj zdravi in imajo manj alergij. Po njegovem mnenju je zelo pomembno, da zdravniki z odločitvijo o cepljenju sebe in svojih bližnjih dajejo zgled. V združenju tistim, ki dvomijo o prednostih cepljenja in izpostavljajo stranske učinke cepiv, odgovarjajo, da so na spletni strani objavljeni tudi stranski učinki posameznih cepiv v Sloveniji. Poleg tega so posvarili pred nevarnostjo jemanja nekaterih izjav iz konteksta. Homšak pa je dejal, da je zelo pomembno vedeti, kako nastajajo posamezne študije, iz katerih črpamo informacije o cepljenju in cepivih.

V javnosti so lani veliko pozivov k cepljenju sprožili primeri ošpic. Skupno so lani ugotovili 48 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih. To je največ od leta 2014, ko je bilo potrjenih 52 primerov. Precepljenost proti ošpicam upada in je pod 95-odstotno, ki jo priporoča stroka. vl