Po prepričanju stranke ni učinkovitega pregleda nad posledicami cepljenja, v praksi ni odgovornosti za škodo, ki jo povzroči cepljenje, mnenje stroke pa ni enotno.

Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo pobudi je začel teči 16. decembra, izteče pa se 13. februarja.

Če bodo vsi pogoji izpolnjeni in bo predlog z najmanj 5000 podpisov podpore predložen predsedniku DZ v skladu z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi ter poslovnikom DZ, predsednik DZ obvesti poslanke in poslance o začetku zakonodajnega postopka. DZ obravnava zakonski predlog, ki ga vložijo volivci, po enakem postopku kot predloge zakonov, ki jih predlagajo drugi možni nosilci zakonske iniciative, ki so vlada, vsak poslanec in državni svet, je objavljeno na spletni strani DZ.

V združenju za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu so sicer v četrtek predstavili novo spletno stran www.cepljenje.info, ki so jo vzpostavili. Na njej so preverjene informacije o pomenu in poteku cepljenja, pa tudi o stranskih učinkih. Posvarili so pred nevarnostjo jemanja nekaterih izjav iz konteksta in poudarili, da je pomembno vedeti, kako nastajajo posamezne študije, iz katerih črpamo informacije o cepljenju in cepivih.

V javnosti so lani veliko pozivov k cepljenju sprožili primeri ošpic. Skupno so lani zabeležili 48 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih. To je največ od leta 2014, ko je bilo potrjenih 52 primerov. Precepljenost proti ošpicam upada in je pod 95-odstotno, ki jo priporoča stroka.