V novembru in decembru so na NIJZ zabeležili 22 zbolelih z ošpicami. V štirih primerih je šlo za otroke. Prvi primer je bil vnesen iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb. Preko enega teh se je okužilo še dodatnih deset ljudi, medtem ko gre v enem primeru le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ v zadnjem času, so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov so zabeležili še en posamičen primer, za katerega ni znan vir okužbe.

Večina okuženih je z Gorenjske, povezani so z izbruhom v podjetju Knauf Insulation iz Škofje Loke. V tamkajšnjem zdravstvenem domu so danes obravnavali en sum ošpic, v sredo pa tri. Izide laboratorijskih analiz kužnin še čakajo, je pojasnil Stepanović.

Med letošnjimi primeri ošpic je sedem otrok, pet jih je mlajših od pet let. Med 40 zbolelimi je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.