»Strinjal se je, ne glede na to, da ni podpisal dogovora o premirju v začetku tedna v Moskvi, da bo spoštoval premirje,« je dejal Maas po srečanju z generalom. »To je zelo pomembno,« je poudaril.

Nemški minister se je srečal s Haftarjem, potem ko se je srečanje med sprtima stranema v Moskvi v začetku tedna končalo brez preboja. Čeprav je dogovor podpisal mednarodno priznani libijski premier Fajez al Saradž, je Haftar zapustil Rusijo brez podpisa.

Haftar se je danes med pogovorom tudi v osnovi strinjal, da se v nedeljo udeleži mirovne konference, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemška kanclerka Angela Merkel bo v nedeljo gostila mirovno konferenco o Libiji, na kateri bodo predvidoma predstavniki ZDA, Rusije, Turčije in Evropske unije, vabljena pa sta tudi Saradž in Haftar.

Po oceni Maasa bo berlinska konferenca najboljša možnost za zagon mirovnih pogovorov. »Upam, da bodo vse strani izkoristile to priložnost, da se prihodnost Libije spet vrne v roke Libije,« je dejal pred srečanjem s Haftarjem.

V Libiji od strmoglavljenja dolgoletnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 divja državljanska vojna. Odpadniški general Haftar, čigar sile nadzirajo vzhodno Libijo ter večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države, se za oblast bojuje z mednarodno priznano vlado premierja Saradža.