Borrell in Maas sta na skupni novinarski konferenci poudarila, da je načrt za mirovni proces v Libiji, o katerem so se svetovne sile dogovorile sredi meseca v Berlinu, zgolj odskočna deska na poti reševanja konflikta v Libiji. Tam so se med drugim zavezali k spoštovanju embarga ZN na orožje in ustavitvi vojaške podpore vojskujočim se stranem v državi.

Vodja nemške diplomacije želi, da bi mirovni načrt zapisali v resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi omogočala uvedbo sankcij proti državam, ki kršijo embargo ZN na dobavo orožja Libiji. »Nihče ni verjel, da obstaja hitra rešitev,« je dejal glede poročila ZN, da embargo še vedno ni upoštevan.

Zunanjepolitični predstavnik EU pa je poudaril, da »tovrstnih problemov ni mogoče rešiti čez noč, vendar pa moramo z nečim začeti«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ena od osrednjih tem Borrellovega prvega obiska v Nemčiji, odkar je prevzel vodenje diplomacije EU, je bil tudi iranski jedrski dogovor. Poudarila sta, da so Evropejci odločeni poiskati diplomatsko rešitev za ohranitev dogovora, iz katerega so ZDA izstopile leta 2018, lani pa ga je začel opuščati še Iran.

Francija, Nemčija in Velika Britanija so sicer sredi januarja zaradi tega sprožile mehanizem za reševanje sporov, ki ga sicer predvideva sporazum. Teheran je bil do tega kritičen.