Ameriška državljana ukrajinskega rodu Parnasa in Frumana je FBI aretiral lani z enosmerno letalsko vozovnico do Dunaja v žepu. Obtožena sta, da sta Trumpu in republikancem namenila več milijonov dolarjev sredstev, ki sta jih dobila iz Rusije. Trump trdi, da ju ne pozna, Parnas pa sodeluje s tožilstvom in sedaj tudi s kongresno preiskavo Trumpa. »Kljub oviranju preiskave in popolni obstrukciji kongresa še naprej zbiramo dodatne dokaze o predsednikovem naklepu, da zlorabi pooblastila z izsiljevanjem Ukrajine, da se vplete v volitve 2020,« so skupaj sporočili predsedniki štirih odborov predstavniškega doma.

Adam Schiff (obveščevalne dejavnosti), Eliot Engel (zunanje zadeve), Carolyn Maloney (vladi nadzor in reforme) in Jerrold Nadler (pravosodje) so dokumentacijo spravili v pravosodnem odboru za tako imenovane upravitelje ustavne obtožbe, to je kongresnike, ki bodo imeli vlogo tožilcev na senatnem sojenju Trumpu, ki se bo začelo prihodnji teden. Parnasovi dokumenti potrjujejo točko ustavne obtožbe o zlorabi pooblastil, ki Trumpa bremeni, da je ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega prepričeval, naj uvede preiskavo proti demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu, ob tem pa zadrževal vojaško pomoč Ukrajini. Dokumenti, katerih del ostaja zaupne narave, kažejo, da je bil Parnas v stalni komunikaciji z Giulianijem in ukrajinskimi državnimi uradniki. Imel je vlogo posrednika. Objavljeno je Giulianijevo pismo Zelenskemu, kjer se nekdanji newyorški župan predstavi kot osebni odvetnik predsednika, ki se želi na Trumpovo željo srečati z Zelenskim.

Objavljen je tudi kos papirja, na katerem si je Parnas napisal opombo: »Prepričaj Zelenskega, naj naznani preiskavo primera Biden«. Objavljeni so tudi dokazi, da je z Giulianijem komuniciral o odstavitvi ameriške veleposlanice v Ukrajini Marie Yovanovitch, ki se ni hotela iti Giulianijevih igric. »Spet jo je odpustil,« je 23. aprila lani, dan preden je Yovanovitcheva dobila ukaz naj se vrne v domovino, Parnasu sporočil Giuliani. »Molim, da se bo tokrat res zgodilo. Slišiva se jutri brat moj,« je Giulianiju odvrnil Parnas.

Demokrati so ustavno obtožbo potrdili decembra lani v predstavniškem domu, danes pa glasujejo o njenem posredovanju senatu, kjer se bo predvidoma prihodnji torek začel sodni proces proti Trumpu. Ta se bo po pričakovanjih končal z oprostilno sodbo, saj imajo predsednikovi republikanci v senatu večino.