Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell je napovedal, da bodo člene ustavne obtožbe, ki jo je predstavniški dom kongresa v sredo formalno predal senatu, uradno prebrali opoldne po lokalnem času (ob 18. uri po srednjeevropskem).

Ustavno obtožbo, v kateri Trumpa obtožujejo zlorabe oblasti in oviranje preiskave kongresa, so v sredo v okviru uradnega postopka v modrih mapah senatorjem predali upravitelji ustavne obtožbe, sedem demokratskih kongresnikov, ki jih je pred tem za vlogo tožilcev na sodnem procesu v senatu določila predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi.

To tožilsko ekipo predstavniškega doma vodita predsednik odbora za pravosodje Jerry Nadler in predsednik obveščevalnega odbora Adam Schiff. V njej so tudi Hakeem Jeffries, Sylvia Garcia, Val Demings, Jason Crow in Zoe Lofgren, ki je pred tem sodelovala v dveh preiskavah pred ustavno obtožbo. Več jih je bivših odvetnikov.

Vodja tožilcev Schiff je dejal, da se počutijo kot izvrševalci oporoke tvorcev ameriške ustave, kar je resno breme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

McConnell je menil, da so to težki časi za ZDA, a tudi časi, "zaradi kakršnih so tvorci ustave oblikovali senat". Prepričan je, da se bo senat "dvignil nad kratkoročne cilje in strankarsko vročico" ter služil dolgoročnim interesom naroda.

Pelosijeva: za ZDA je tragično, da smo prišli do te točke

Pelosijeva je ob podpisu točk obtožnice dejala, da je za ZDA žalostno in tragično, da so prišli do te točke zaradi dejanj predsednika, s katerimi je spodkopaval nacionalno varnost, kršil svojo prisego in ogrozil varnost ameriških volitev. "Predsednik bo odgovarjal. Nihče ni nad zakonom," je pristavila.

Obtožnica bremeni Trumpa, da je z zadrževanjem 391 milijonov dolarjev vojaške pomoči med julijem in septembrom lani izsiljeval Ukrajino, da uvede preiskavo njegovega političnega nasprotnika Josepha Bidna, ki je tudi vodilni kandidat demokratov za letošnje predsedniške volitve. Bremeni ga tudi oviranja preiskave, ker kongresu ni predal zahtevanih dokumentov in je državnim uslužbencem prepovedal udeležbo na zaslišanjih v kongresu.

Predstavniški dom kongresa je z demokratsko večino ustavno obtožbo potrdil že 18. decembra, a je Pelosijeva njen prenos v senat zadržala z zahtevo, da zagotovijo pošten proces, ne le formalno oprostitev predsednika s pomočjo republikanske večine v senatu. Od McConnella je zahtevala, da od Bele hiše zahteva dokumente, ki jih ni hotela izročiti med preiskavo v kongresu in da državne uslužbence, ki jim je Trump prepovedal udeležbo na zaslišanjih, pokliče na sojenje v senatu.

McConnell na to ni želel pristati. Dejal je, da bodo o tem odločili po uvodnih nagovorih in zaslišanjih, kar bi lahko trajalo dva tedna. Najprej naj bi sicer odločali o tem, ali bodo v senatu zaslišali še kakšno pričo, morda tudi o tem, da se ustavna obtožba zavrže takoj.

V primeru, da se bo postopek nadaljeval, mu bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča Roberts, trajal pa bi lahko mesec dni. Na koncu bo senat glasoval o predsednikovi krivdi. Kazen v primeru krivde je odstavitev s položaja, za kar pa morata glasovati dve tretjini senatorjev. Ker imajo republikanci v 100-članskem senatu 53 sedežev, takšen razplet ni verjeten.

Sojenje bo potekalo šest dni v tednu

Neimenovani član Trumpove administracije je v sredo novinarjem dejal, da pričakujejo, da bo sojenje trajalo največ dva tedna. S tem je namignil na to, da bi McConnell republikansko večino v senatu lahko izkoristil za zadušitev zahtev za poziv prič ter hitro napredoval do glasovanja. "Menim, da je izredno malo verjetno, da bo trajal dlje kot dva tedna," je dejal.

Sojenje bo potekalo šest dni v tednu, razen v nedeljo. Obe strani bosta argumente začeli predstavljati v torek. Večina sojenja bo potekala v neposrednem televizijskem prenosu. Ko se bodo pogajali o postopku ali imeli pred seboj informacije strogo zaupne narave, pa ne.

Pelosijeva je bila sicer v sredo tarča napadov, ker je pri podpisu točk ustavne obtožbe uporabila več peres, ki jih je nato razdelila ključnim kongresnikom za spomin. Republikanska kongresnica Liz Cheney je Pelosijevo in demokrate obtožila, da se jim je "vrtelo od vznemirjenja" ob podpisu obtožnice in da so iz svoje dolžnosti do ustave naredili farso.

Predstavniški dom je sicer v torek objavil vrsto dodatnih dokumentov v podporo obtožnici, ki jih je dobil od sodelavca Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija, Leva Parnasa. Ti potrjujejo, da je bil Ukrajinec Parnas posrednik Trumpa in Giulianija pri pritiskih na ukrajinsko vlado, da sproži preiskavo Bidna. V pogovoru za ameriško televizijo MSNBC je v sredo dejal, da je Trump "točno vedel, kaj se je dogajalo", da je vedel, kje je hodil in da "sam ne bi storil ničesar brez soglasja Giulianija ali predsednika".

Vključno s Trumpovo je bila ustavna obtožba doslej potrjena le trikrat v ameriški zgodovini. Leta 1868 proti predsedniku Andrewu Jacksonu in leta 1998 proti predsedniku Billu Clintonu. Richard Nixon pa je leta 1974 odstopil, še preden je bila potrjena.