Tožilsko ekipo predstavniškega doma bosta vodila predsednik odbora za pravosodje Jerry Nadler iz New Yorka in predsednik obveščevalnega odbora Adam Schiff iz Kalifornije. Pomagali jima bodo Hakeem Jeffries iz New Yorka, Sylvia Garcia iz Teksasa, Val Demings iz Floride, Jason Crow iz Kolorada in Zoe Lofgren iz Kalifornije.

Pelosijeva je na novinarski konferenci pred glasovanjem o formalnem posredovanju obtožnice zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa v senat dejala, da gre za pomemben dan za ustavo ZDA.

Trump je medtem tvital, da demokrati izvajajo novo prevaro. Potem ko je, kot trdijo demokrati, intenzivno oviral kongresno preiskavo, ki se je začela septembra lani, je sedaj tvitnil, da bi demokrati vse to delo morali opraviti že v predstavniškem domu, in ne v senatu. Kaj natančno je s tem imel v mislih, ni jasno. Zdaj gre za pri imenovanju upraviteljev ustavne obtožbe za formalen proces, ki se je opravil v predstavniškem domu.

Demokratska večina je decembra lani potrdila ustavno obtožbo, s čimer se je Trump vpisal v zgodovino kot šele tretji predsednik ZDA v zgodovini, proti kateremu je bil sprožen tak postopek. Richarda Nixona ni med njimi, saj je odstopil, še preden je bila ustavna obtožba potrjena.

Objavljenih kup dodatnih dokumentov v podporo obtožnici

Predstavniški dom je v torek objavil še kup dodatnih dokumentov v podporo obtožnici, ki so prišli od sodelavca Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija, Leva Parnasa. Američan ukrajinskega porekla potrjuje, da je bil posrednik za Trumpa in Giulianija pri pritiskih na ukrajinsko vlado, da sproži preiskavo demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Trump je pri tem zadrževal kongresno potrjeno vojaško pomoč Ukrajini.

Vodja senatne večine Mitch McConnell je napovedal, da se bo sodni proces proti Trumpu v senatu formalno začel v torek. Najprej bodo odločali o tem, ali bodo v senatu zaslišali še kakšno pričo, morda tudi o tem, da se ustavna obtožba zavrže takoj.

V primeru, da se bo postopek nadaljeval, mu bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, trajal pa bi lahko mesec dni. Na koncu bo senat glasoval o predsednikovi krivdi. Kazen v primeru krivde je odstavitev s položaja, za kar pa morata glasovati dve tretjini senatorjev. Republikanci imajo v 100-članskem senatu 53 sedežev in tak razplet ni verjeten.

Večina sodnega procesa bo potekala v neposrednem televizijskem prenosu, čeprav bodo določeni deli v skladu s pravili skriti pred javnostjo, in sicer takrat, ko se bodo pogajali o postopku ali imeli pred seboj informacije strogo zaupne narave.