Triindvajsetletni Cene Prevc je prijetno odkritje slovenske reprezentance v smučarskih skokih v letošnji sezoni. Ko so lani spomladi sestavljali reprezentance, ni bil v nobeni izmed njih. A se ni predal, zagnano treniral v klubu Triglav Kranj pod vodstvom trenerja Aljaža Vodana in po dobrih nastopih na poletnih tekmah konec jeseni postal član reprezentance B.

»Poleti sem se zelo resno lotil skokov. Vozili so me na vse mogoče tekme. Poleti sem potreboval le en dres, ki mi ga je dala smučarska zveza. SK Triglav je na srečo še vedno najmočnejši klub v Sloveniji in je pokril tudi nekaj stroškov za moje priprave, pa tudi opremo, saj mi je nedavno kupil nove čevlje,« vrnitev opisuje Cene Prevc.

Štiri tekme in trikrat zapored v finalu

Ker je bil na štirih tekmah decembra najboljši Slovenec po osvojenih točkah v celinskem pokalu, je bil prva rezerva za novoletno turnejo. »V celinskem pokalu sem res zbral največ točk med Slovenci, a sem zelo nihal iz skoka v skok. Bilo je kot noč in dan. En skok dober, en slab,« se spominja Cene. Na silvestrovo na treningu v Planici je izvedel, da bo dobil priložnost v drugem polčasu turneje. Takoj po prihodu v Avstrijo je pokazal, da je na tekme prve skakalne lige prenesel dobro formo, ki jo je kazal na treningih v Planici. Potem ko je v Innsbrucku ostal brez točk (36. mesto), je bil v finalu na naslednjih treh tekmah v Bischofshofnu (22. mesto) in obeh preizkušnjah v Predazzu (19. in 15. mesto).

»Zdaj nisem več turist. Sam sebe smatram za turista, če se ne uvrstim v finalno serijo. Lepo napredujem, a v mojih skokih so še rezerve. Konkurenca hitro napreduje, je vedno bolj zgoščena, zato je vsako leto težje priti med dobitnike točk. Zdaj je vse delo podrejeno temu, da čim dlje ostanem med osvajalci točk. Z dobrimi rezultati mi je tudi zrasla samozavest,« je napredek komentiral srednji izmed treh bratov Prevc, ki je kazal velik talent, nato pa je njegov razvoj zastal. Ker je bil skoraj tri leta brez točk svetovnega pokala, je bil pri večini že odpisan. Pred letošnjim ponovim vzletom jih je nazadnje osvojil 5. februarja 2017 na letalnici v Oberstdorfu, ko so bili med dobitniki vsi trije bratje skakalne dinastije Prevc.

S skakalnimi smučmi je skočil čez avto

»Cene je povsem izkoristil ponujeno priložnost. Skače zelo dobro, bomo videli, kako bo deloval na naslednji postaji v Neustadtu, kjer je velika skakalnica. Na večjih napravah ima še težave v zadnjem delu leta. Samozavest mu je zrasla, hkrati pa je po vsakem dobrem rezultatu večje tudi breme lastnih pričakovanj,« ga je ocenil selektor Gorazd Bertoncelj.

Cene Prevc ima veliko talentov, je zelo iznajdljiv in pogumen. Srečali ga boste v gostilni ali v gorski koči, kjer streže pijačo za šankom ali vrti kuhalnico v kuhinji. Na skakalni tekmi v Mostecu v Ljubljani je brezkompromisno preskočil avtomobil na doskočišču. Iz savne se vrže v sneg tako, da naredi salto nazaj. »Študij trenutno malo stagnira, a zvezki so vedno z menoj na treningih in tekmah. Sem v drugem letniku fakultete za elektrotehniko. Potrebnega je veliko sedenja ob knjigah. Profesorji so mi v veliko pomoč, da študij prilagajam športnim obveznostim,« je končal Cene Prevc.