Drugi po prvem skoku Andreas Wellinger je s finalnim skokom poskrbel za dvojno nemško vodstvo, saj je pred tem s šestega mesta po prvi seriji napad uspel njegovemu rojaku Markusu Eisenbichlerju, ki je kot prvi presegel 100 metrov in z najdaljšim skokom stopil zasedel najnižjo stopničko. Stefan Kraft je brez težav izkoristil dobro izhodišče iz prve serije in slavil z dobrima dvema točkama prednosti pred Wellingerjem.

Najdaljši skok kvalifikacij pred današnjo tekmo je med vsemi uspel vodilnemu tekmovalcu v svetovnem pokalu Kamilu Stochu (103,5 metra - rekord Lahtija), v finalni seriji pa je pristal pri 99 metrih in se je moral zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom. Do tretjega mesta mu je zmanjkalo 1,1 točke.

Peter Prevc boljši v drugi seriji

Edini slovenski finalist je v drugi seriji s 95 metri s 15. mesta napredoval na enajsto, a je bil po koncu vidno razočaran. V poskusni seriji pred tekmo je bil z daljavo 96,5 metra Peter Prevc sicer tretji. Boljša sta bila na ''ogrevanju'' le Nemec Andreas Wellinger in Poljak Maciej Kot. Prevc je že pred odhodom v Lahti dejal, da bi zlata kolajna na svetovnem prvenstvu izbrisala slabe občutke iz letošnje zime, ki ni tako šampionska kot lani.

»Na SP je vseeno, ko pogledaš čez deset let, kateri si bil, ali so številke 11 ali 15 ... Ni mi uspelo to, kar sem sposoben. Ta tekma na prvenstvu je odsev celotne sezone. Na treningu je še nekako šlo, na tekmi pa se ni sestavilo, namesto, da bi dodal še kakšen kamenček v mozaik, se je vse skupaj sesulo. Ne vem, nisem zadovoljen,« je bil razočaran Peter Prevc.

Lepo presenečenje nastopa na srednji skakalnici je Švicar Killian Peier, ki je kot prvi v prvi seriji presegel mejo 90 metrov in zasedel končno 18. mesto. Poljak Dawid Kubacki, ki v Lahtiju skače odlično, je v prvi seriji skočil 96,5 metra in napadel s petega mesta. Svojega rezultata kljub daljšemu skoku vendarle ni uspel izboljšati. Posebej bučno je občinstvo pozdravilo tudi oba skoka nekdanjega junaka Janneja Ahonena. Dodaten vzgon ga je zavihtel na končno 25. mesto.

Trije Slovenci nastop sklenili brez finala

Cene Prevc s 86 metri v prvi seriji ni bil najbolj zadovoljen, saj se ni uvrstil v finale. Prav tako to ni uspelo Jerneju Damjanu. Po 89 metrih si drugega skoka ni izboril niti Domen Prevc.