»Ponižno priznavamo, da razumevanje in pogled podjetja na sindikate v preteklosti nista izpolnila pričakovanj družbe,« so v skupni izjavi zapisali v podjetjih Samsung Electronics in gradbeni družbi Samsung C&T, kjer so bili vodilni prav tako obsojeni kršenja zakonodaje, ki ureja delovanje sindikatov.

Ob tem so se zavezali, da se kršitve ne bodo ponovile in da bodo vzpostavili menedžment, ki bo spoštoval zaposlene.

Gre za eno redkih opravičil tega tehnološkega velikana, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Samsung Electronics je najpomembnejša podružnica Samsunga, konglomerata, ki je pomembno pripomogel k rasti Južne Koreje, danes 11. največjega gospodarstva na svetu.

V času vzpona pa je koncern odločno nastopal proti sindikalnim zastopnikom, dokler niso tega ustavile lokalne oblasti v Suwonu, kjer je sedež Samsunga. Potrdile so namreč reprezentativnost sindikata Samsungove podružnice National Samsung Electronics.

Sodišče v Seulu je nato v torek Leeja in Kanga obsodilo na 18 mesecev zaporne kazni, ker sta z različnimi strategijami skušala omejiti delovanje sindikatov v Samsungovi enoti za storitve za stranke. Med drugim sta podrejenim naročala, naj znižajo plače članom sindikata ter raziščejo podrobnosti njihovih zasebnih življenj, kot so nosečnost in dolgovi.

Lee je zakonodajo kršil v času, ko je bil v podjetju glavni finančni direktor, skupaj s Kangom pa sta bila bila člana zdaj razpuščene skupine za prihodnje strategije. Sodišče je sicer za krive spoznalo 26 od skupno 32 obtoženih.