Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo drevi nadaljeval v Madonni di Campiglio, trofejnem slovenskem prizorišču v preteklosti. Mineva 35 sezon, odkar je slovenski alpski smučar Bojan Križaj pod jugoslovansko zastavo v Italiji dosegel svojo peto zmago svetovnega pokala. Pet sezon po prvi zmagi v Wengnu in dve sezoni po zadnji v Kitzbühelu. Križaju so se 16. decembra 1984 najbolj približali Andreas Wenzel, Peter Popangelov in Ingemar Stenmark. Devet let pozneje je v Madonni di Campiglio svojo prvo zmago v svetovnem pokalu dosegel Jure Košir. Dvajsetega decembra 1993 je po vrsti pustil za seboj lokalnega favorita in heroja Alberta Tombo, Finna Christiana Jaggeja in Thomasa Fogdöja. Zmagi Bojana Križaja in Jureta Koširja v Madonni di Campiglio imata še najmanj eno skupno točko. Obakrat je bil peti legendarni avstrijski slalomist Thomas Stangassinger.

Slovenska slalomska realnost je, da na tekmah svetovnega pokala nastopata Štefan Hadalin in Žan Kranjec. Oba sta v nedeljo v Zagrebu dosegla najboljši slalomski uvrstitvi sezone, a s 16. in 19. mestom še nista zadovoljila osebnih pričakovanj. »Zadovoljen sem s pristopom Žana Kranjca in Štefana Hadalina v Zagrebu. Na prvi progi je bila izvedba boljša kot na drugi. Toda razlike med najboljšimi so izjemno majhne in tri desetinke lahko pomenijo napredovanje do deset mest,« pravi glavni moški trener Klemen Bergant, ki se je za drevišnjo tekmo s Kranjcem in Hadalinom pripravljal v Zagrebu, od koder so včeraj odpotovali na prizorišče.

Štefan Hadalin odkrito o svojih pogledih in pričakovanjih

Na Madonno di Campiglio ima lepe spomine Žan Kranjec. Nepozabna je bila zadnja izvedba, ko je s startno številko 77 zasedel enajsto mesto. »Na Madonno imam res lepe spomine. Želim si, da bi jih tokrat še polepšal. Poleg lanskega uspeha sem v Italiji osvojil tudi prve slalomske točke svetovnega pokala. V Madonni mi ustrezata tako teren kot snežna struktura. Letos bom imel boljše izhodišče za napad, tudi pritisk bo večji kot v minuli sezoni, ko nisem imel česa izgubiti. Moral bom smučati napadalno in dati v tekmo vse svoje znanje,« se zaveda Žan Kranjec. Vodičan je na treh slalomih v tej sezoni z 21. in 19. mestom dvakrat osvojil točke, v Val d'Iseru pa je odstopil na prvi progi.

Na vseh treh slalomih se je med dobitnike točk uvrstil Štefan Hadalin. »Na Madonno nimam lepih spominov. Tam še nikoli nisem smučal tako, kot si želim. Verjamem, da sem dovolj zrel in pripravljen, da svoje znanje pokažem tudi na italijanskem prizorišču, kjer so vselej specifični pogoji,« pravi Vrhničan. V tej sezoni se ponavlja Hadalinova pomanjkljivost, da na začetku sezone ne najde pravega tekmovalnega ritma. Zakaj je tako, smo ga vprašali na zadnji preizkušnji v Zagrebu. »Na prvih dveh slalomih v Leviju in Val d'Iseru sem imel višje cilje. Nisem imel občutkov, kot sem si jih želel. Preveč sem kompliciral in pozabil na stvari, ki so zares pomembne. S podpovprečnim smučanjem sem dosegel točkovna rezultata, ki nista za vreči v kanto. Toda s svojim izhodiščem, znanjem, željo in cilji želim dosegati boljše rezultate. Manjša težava pri meni je, da si vselej prizadevam za popolnost, ki jo v alpskem smučanju ni. Stvari skušam delati na čim višji ravni. S takšnim karakterjem znam naleteti na težavo, saj vse stvari niso povsem odvisne le od mene. In takšne stvari me prizadenejo,« je odkrito odgovoril svetovni podprvak v alpski kombinaciji.

Drevišnja tekma skozi oči nekdanjega zmagovalca Koširja

Za konec vam za lažje spremljanje drevišnjega slaloma ponujamo še pogled konfiguracije terena skozi oči nekdanjega zmagovalca Jureta Koširja: »Teren v Madonni di Campiglio nima primerjave z nobenim drugim. Je zelo neobičajen. Gre za dokaj kratek slalom, ki ga s postavitvijo ni mogoče podaljšati. V zgornjem delu je treba biti zelo agresiven. Pri svojih največjih uspehih v Madonni sem si v zgornjem delu vselej priboril odločilno prednost. Spodnji del je strm in tehničen. Treba je držati linijo in pospeševati v radij in cilj. Zaradi takšne specifike se v Madonni večkrat zgodi, da preseneti kdo z visoko startno številko, a mora agresivnost v zgornjem delu proge odlično prenesti v spodnji del.«