Alpska smučarska sezona 2019/20 nikakor ne gre v smeri svetovne smukaške prvakinje Ilke Štuhec. Mariborčanka je s startno številko 1 včeraj padla na drugem treningu smuka v Altenmarkt-Zauchenseeju. Nesreča se je zgodila pri veliki hitrosti po manj kot desetih sekundah smučanja, ko ji je na nemirni podlagi zagrabilo notranji del smučke in je pristala v snegu. Hujših poškodb Štajerka ni utrpela, čutila pa je bolečino v komolcu. Koliko bo padec vplival na psihološko stabilnost Ilke Štuhec, bo pokazala današnja preizkušnja, ki naj ne bi bila pod vprašajem. Gotovo pa je bil padec najmanj, kar si je želela v tej sezoni, ki se po slabšem uvodu nikakor ne odvije v pozitivno smer.

Ilka Štuhec bo jutri osamljena Slovenka na tekmi alpske kombinacije. Podatek, ki daje klavrno podobo slovenski reprezentanci. Ta čas slovenska smučarija nima niti ene smučarke, ki bi se lahko borila za vidne uvrstitve ali vsaj korektno izpeljala kombinacijski superveleslalom. Mariborčanka je v zadnjih dneh trenirala tudi slalom, kar je dokaz, da bo tekmo vzela sila resno.

Najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin je našel formo ob pravem času. Vrhničan je pripotoval v Adelboden dobro pripravljen, saj je v sredo zvečer v Madonni di Campiglio s sedmim mestom dosegel svojo najboljšo slalomsko uvrstitev v svetovnem pokalu. V prvem od dveh januarskih slalomov v Švici bo branil lansko deseto mesto, kar je še vedno njegova tretja najboljša slalomska uvrstitev.

»Končno sem dosegel super rezultat. Kljub nekaterim težavam na prvi progi, ko nastavitve niso bile optimalne, se mi je v Madonni di Campiglio izšlo po željah,« je zadovoljen Štefan Hadalin, ki ima na slalom v Adelbodnu od otroških let posebne spomine. »Od mladih nog sem tekme v Adelbodnu rad gledal po televiziji. Vselej sem si želel na njih tekmovati. Tu sem osvojil svoje prve točke svetovnega pokala. Lani sem bil deseti, kar je še vedno ena mojih najboljših uvrstitev v svetovnem pokalu. Proga je težka in pomeni izziv vsakemu tekmovalcu. V Adelbodnu se pokaže smučarsko znanje posameznika bolj kot denimo v Zagrebu in Madonni di Campiglio, kjer je treba ves čas bolj ali manj 'nabijati', kot se izražamo v smučarskem žargonu,« pravi 24-letni Hadalin, ki v slalomskem seštevku zaseda 16. mesto, bil pa je uvrščen na vseh štirih preizkušnjah v tej sezoni.

Čeprav je slalomska sezona na vrhuncu, se je Žan Kranjec v zadnjem tednu bolj posvetil veleslalomskemu treningu, saj bo na današnji tekmi eden glavnih favoritov za zmago. Pred tekmo v švicarskih Alpah smo Vodičana vprašali, kakšno razliko občuti med slalomskimi in veleslalomskimi smučmi. »V obeh tehničnih disciplinah imam različne občutke. Moje veleslalomsko znanje je širše, lahko sem hiter na različnih terenih, podlagah in postavitvah. V slalomu sem bolj omejen, ne ustrezajo mi vsakršne razmere. Tudi na treningih nisem tako suveren kot na veleslalomih, saj precej več niham. Včasih se počutim tako dobro, da imam občutek, da lahko premagam vsakogar, včasih povsem drugače. Sem pa kljub temu v slalomu sposoben dosegati dobre rezultate. Upam, da nekoč takšne kot v veleslalomu,« odgovarja Žan Kranjec.