Pismo naj bi poslal vodja ameriških sil v Iraku, general William Seely. V njem piše o načrtovanem premeščanju ameriških sil v skladu z odločitvijo iraškega parlamenta. Navaja tudi zagotovila, da bo »premik iz Iraka potekal na varen in učinkovit način«, ter namen preprečitve vtisa, da ZDA v zeleno cono v Bagdadu pošiljajo dodatne vojake. Kot poročajo tuji mediji, med njimi Guardian, je ameriška vojska potrdila pristnost pisma. Sicer še ni jasno, ali pismo nakazuje na popolni umik ameriške vojske ali le delni umik iz Iraka. Napoved naj bi prišla potem, ko je iraški parlament včeraj glasoval o izgonu vojakov iz države.

Ameriški minister za obrambo Mark Esper je medtem že sporočil, da memorandum o »premiku ZDA« iz Iraka ni pravilen. »Ni bilo nobene odločitve o tem, da bomo zapustili Irak,« je dejal Esper, kot poroča Guardian. Dodal je, da pismo ni v skladju s trenutno usmeritvijo Pentagona in da vojaške sile le prerazporejajo znotraj regije.

Pred novinarje je nato stopil še Milley, ki je pojasnil, da je pri pismu šlo za napako. Šlo naj bi za osnutek s slabo izbiro besed, ki ni bil podpisan in ne bi smel priti v javnost. Med več ljudmi, vključno s predstavniki iraške vojske, je zaokrožilo zgolj z namenom usklajevanja glede letalskih premikov in drugega, je dejal. Tudi on je ponovil, da ameriške sile ne zapuščajo Iraka.

Kot je na twitterju zapisala urednica zunanje politike za Sky NewsDeborah Haynes, po njenih zadnjih informacijah pismo nakazuje le na premestitev ameriških vojaških sil na druga iraška ozemlja. Zapisala je, da gre za »redčenje« čet v Bagdadu in ne popolni umik.

V Iraku nekaj več kot 5000 ameriških vojakov

Pismo je poskrbelo za precejšnjo zmedo sredi že tako zaostrenih razmer po smrti poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija, ki so ga ZDA v petek ubile v letalskem napadu. Iran je zagrozil s hudim maščevanjem.

V Iraku je sicer nekaj več kot 5000 ameriških vojakov, ki delujejo v okviru združenih sil, ustanovljenih leta 2014 za boj proti skrajni skupini Islamska država. V silah sodeluje nekaj več kot deset držav, številne druge nudijo nebojno podporo. Sile se v pretežni meri osredotočajo na urjenje in opremljanje iraških sil. V misiji zveze Nato v Erbilu na severu Iraka sodeluje tudi šest slovenskih vojakov, ki delujejo v kontingentu pod vodstvom Nemčije.

Slovenski vojaki ostajajo na severu Iraka

Slovenski vojaki, ki v Iraku delujejo v okviru kontingenta pod vodstvom Nemčije, ostajajo v bazi v Erbilu na Severu Iraka, so po odločitvi Nemčije za STA potrdili na ministrstvu za obrambo. Poleg Nemčije iz Bagdada vojake umikajo tudi nekatere druge države, med njimi Hrvaška in Italija.

Vsi slovenski vojaki se trenutno nahajajo v bazi v Erbilu na severu Iraka, poudarjajo na obrambnem ministrstvu. Razmere v Iraku vseskozi budno spremljajo, odločitve bodo sprejemali glede na razvoj dogodkov, so potrdili. Po zaostritvi razmer zaradi ameriške likvidacije vplivnega iranskega generala v Bagdadu pa so že pred dnevi začasno popolnoma prekinili urjenje iraških varnostnih sil.