Zmaga Anamarije Lampič v Lenzerheideju je bila zagotovo največje presenečenje uvodnih dni v Švici. V središču pozornosti pa bo Slovenka tudi v nadaljevanju. Za vodilno Rusinjo Natalijo Neprjajevo namreč zaostaja le za sekundo, medtem ko zaostanek Norvežanke Therese Johaug znaša pet sekund. Ob tem bo 24-letna slovenska tekačica danes v Toblachu tekla z rdečo majico vodilne sprinterke Toura. Uspeh v švicarskem gorovju je spremenil njene osrednje cilje. »S trenerjem Stefanom Saraccom imava zdaj malo drugačen načrt. V Toblachu ne bom tekla na maksimalnih obratih,« je takoj po nedeljski zmagi razkrila Anamarija Lampič.

Razlogi so preprosti in očitni. Nadaljevanje Tour de Ski z današnjo preizkušnjo na 10 kilometrov drsalno s posamičnim startom (ob 15. uri) in jutrišnjo novoletno zasledovalno tekmo na 10 kilometrov klasično (ob 11.40) je pisan na kožo Norvežankam, ki so pričakovano v ospredju v boju za skupno zmago. Za Rusinjo in slovensko tekmovalko se jih namreč drenja kar pet s prvo favoritinjo Therese Johaug, sestrama Weng, lansko zmagovalko Ingvild Flugstad Oestberg in veteranko Astrid Jacobsen, prevlado pa le malce navidezno ogrožajo še Švedinji Moa Lundgren in Ebba Andersson ter Američanki Jessica Diggins in Sadie Bjornsem Maubet.

Glede na stabilne vremenske razmere v Pusterški dolini in predvidljivost bi bil uspeh že to, če bi katera od slovanskih tekačic lahko kak dan več mešala štrene Skandinavkam. Ni razlog v pripravljenosti, čeprav je Anamarija Lampič ena najbolj vsestranskih tekačic za vse discipline, vendar se z Norvežankami za zdaj še ne more kosati. Zaključek z vzponom na Alpe Cermis je namreč pisan na kožo predvsem peresno lahkim in malim tekačicam.

Pred začetkom Toura je imela Anamarija Lampič sicer v načrtu, da se poskuša čim dlje obdržati med najboljšimi, a je skupaj s strokovnim štabom zdaj spremenila osrednje cilje. »V dolino Fiemme želim priti čim bolj sveža. Saj so druge tekme pomembne, a ne tako kot sprint v klasiki,« je napovedala Lampičeva, potem ko se je pogovorila z osebnim trenerjem Stefanom Saraccom in glavnim reprezentančnim trenerjem Nejcem Brodarjem. Ob tem je več kot očitno, da jo mika tudi rdeča majica vodilne v sprinterski razvrstitvi Toura.

Prav sobotna tekma v sprintu v klasiki v dolini Fiemme prinaša največ točk za to lovoriko. Vsekakor pa preizkušnje v dolini zadnjih slovenskih kozolcev pod tremi Cinami in tudi petkova (10 kilometrov s skupinskim startom v klasiki) ne bodo sprehod. Za rdečo sprintersko majico se bo točkoval vrstni red na vmesnih letečih ciljih, kjer pa je dodatni pogoj tudi uvrstitev. Lampičeva prav tu, v etapnih zmagah in prestižni majici, vidi svojo veliko priložnost. Kot Petra Majdič, ki je sprintersko lovoriko Tour de Ski osvojila v letih 2009 in 2010. In po desetih letih gre Lampičeva vse bolj po njeni smučini.