»Glede na nedavno predstavljen evropski zeleni dogovor je cilj EU do leta 2050 postati prva podnebno nevtralna celina na svetu, hkrati pa do leta 2030 doseči od 50- do 55-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov,« je v svojem nastopu povedal mag. Gorazd Ažman iz sistemskega operaterja prenosnega omrežja električne energije, družbe Eles, in kot pomembnega izpostavil tudi paket o čisti energiji. Na tem področju se slovenska podjetja vse bolje razvijajo.

EU pozdravlja čiste izdelke in tehnologijo

Danes v strukturi rabe energentov še vedno prevladujejo fosilna goriva, je poudaril Ažman in dodal, da četudi pod drobnogled vzamemo samo električno energijo, je 73,8 odstotka neobnovljive električne energije, obnovljive električne energije pa je 26,2 odstotka. Evropska unija bo po Ažmanovih besedah podjetjem pomagala, da postanejo vodilna v svetu na področju čistih izdelkov in tehnologij. »Ukrepi, ki jih spremlja časovni načrt ključnih politik, zajemajo ambiciozno zmanjšanje izpustov, naložbe v vrhunske raziskave in inovacije ter ohranjanje evropskega naravnega okolja. Z naložbami v zelene tehnologije, trajnostne rešitve in nove možnosti za podjetja je zeleni dogovor lahko nova evropska strategija rasti. Da bi ji uspelo, sta bistvena polna podpora in sodelovanje javnosti ter vseh deležnikov,« je dejal.

InnoEnergy in EIT Digital v podporo zagonskim podjetjem

V nadaljevanju so bile predstavljene priložnosti, ki jih zagonskim podjetjem ponujata največji evropski energetski pospeševalnik InnoEnergy in največji evropski digitalni pospeševalnik EIT Digital. Da slovenski startupi že uspešno prepoznavajo potrebo po inovacijah s področja trajnosti, je povedala dr. Maja Jerala, menedžerka InnoEnergyjevega slovenskega huba. Pravi, da »načelo trajnosti zahteva drugačen pogled na poslovne modele in ustvarjanje dobička, ki morajo prepričati ne samo potencialne investitorje, ampak predvsem uporabnika«. Po njenih besedah si v ABC pospeševalniku želijo premostiti vse prepreke, ki jih imajo startupi pri uresničevanju njihove ideje. »Vsa razvojna zgodba ABC-ja temelji na edinstveni mreži povezav med malimi podjetji in multinacionalkami, med akademskim in poslovnim okoljem, med različnimi disciplinami in generacijami, med mesti in državami in kar je še pomembneje, med različnimi pospeševalniki in drugimi inovacijskimi vozlišči. Na tak način spreminjamo prostor za vse akterje na trgu, tudi za investitorje,« je povedala.

V ABC so predstavili tudi priložnosti EIT Digital, ki ponuja tako možnosti za izobraževanje posameznikom in startup ekipam v zgodnji fazi razvoja kot tudi investicije za inovativna startup podjetja v zgodnji fazi v okviru programa Venture. Kot so povedali izvajalci projekta, je to jesen 27 podjetniških ekip iz dvanajstih držav uspešno končalo program EIT Digital Venture, ki so ga skupaj organizirali ABC pospeševalnik, Building Global Innovators, Found.ation in Startup Wise Guys. Vsaka ekipa je prejela 15.000 evrov za gradnjo svojih najosnovnejših sprejemljivih produktov, od tega tri ekipe iz Slovenije.

PowerUp! Slovenija 2020

Dr. Maja Jerala, ki je tudi ABC-jeva vodja evropskih projektov, je povedala, da InnoEnergy išče trajnostne energetske rešitve in inovacije ter pri tem povezuje startupe, korporacije in raziskovalne inštitucije, investicije v mednarodne konzorcije pa se gibljejo od milijon do sedem milijonov evrov. Napovedala je, da bo že z januarjem v ABC začel enomesečni program Primer, ki je tudi vstopna točka za InnoEnergyjevo tekmovanje PowerUp!, zmagovalec tega pa se potem udeleži tekmovanja na evropski ravni in si s tem zagotovi tudi vstopnico v investicijske programe. V letu 2020 bo PowerUp! Slovenija potekal na Celjskem sejmu Energetika in Interklima.