»Sem zadovoljna s tem. Nisem imela visokih pričakovanj. Še posebej, ker sem zaradi bolezni ostala brez primerjalnih tekem v Beitostolnu pretekli teden in tudi pripravljenost še ni na vrhuncu. Iz teka v tek je šlo bolje. Malo mi je žal desetink v polfinalu. Morda sem bila premalo borbena. To bom poskušala popraviti na naslednji tekmi. Sem pa dobro izbirala smučine in tudi iz izkušenj že vem, kaj odloča v Ruki. Vsekakor je to lep začetek,« je bila Katja Višnar zadovoljna s svojo 28. uvrstitvijo med deseterico svetovnega pokala, med katerimi ima tudi zmagovalne stopničke izpred petih let.

Anamarija Lampič je dosegla svojo okroglo deseto uvrstitev med deset. Bila je pozitivno presenečena nad sedmim časom iz kvalifikacij, počutila se je močno, veliki finale šesterice pa ji je spodletel nemara zgolj zaradi nerodnega pripetljaja s smučmi. »Pred vznožjem zadnjega klanca sem v smučini očitno povozila dva prozorna plastična trakova, ki sta se oprijela maže ravno pod obema smučema. Posledično sem imela slabši oprijem. Počutila sem se močno, zato mi je malo žal izgubljenega finala,« je malce obžalovala Anamarija Lampič, ki tako uspešnega začetka sezone še ni imela.

Zanimiva je tudi najboljša deseterica. Ob Slovenkah so le še Norvežanke, Švedinji, Američanka in Rusinja. Svetovna prvakinja Maiken Caspersen Falla je rešila sloves z zmago, presenečenje je drugo mesto Švedinje Jonne Sundling, medtem ko je bila lanska dobitnica sprinterskega globusa Stina Nilsson (Švedska) peta.

Dobro delo trenerja Nejca Brodarja in svetovalca Oleja Vigna Hattestada je prineslo tudi peto uvrstitev Janeza Lampiča med najboljših trideset. V četrtfinalu se je kot 28. iz kvalifikacij moral sprijazniti z izjemno močno skupino, v kateri je tekel tudi neulovljivi Johannes Hosfloet Klaebo. Mlajši Anamarijin brat se je pogumno izstrelil iz startne ravnine in celo nekaj časa vodil. »Začetek je bil suveren,« je bil ponosen Janez Lampič. »Že na spustu so se mi pripeljali izza zavetrja, potem sem sledil, kolikor sem lahko. Zagotovo je to zame dober začetek. Upam, da bo na naslednjih tekmah še bolje,« se nadeja visokorasli tekač iz Valburge pri Medvodah. Dobro je nadomestil Miha Šimenca (53. mesto), ki je kljub težavam z zdravjem odšel na start: »Jasno mi je, da če nisi stoodstotno pripravljen, je težko doseči spodoben rezultat.« Tridnevni festival v Ruki bo z današnjim tekom v klasiki na 10 kilometrov za ženske in 15 kilometrov za moške ter jutrišnjo zasledovalno tekmo v drsalnem koraku nadaljevala le Lampičeva.