Dvanajstletno Moniko Karimanović so v Knjaževcu blizu Niša zadnjič videli 20. decembra zjutraj na poti v šolo. Potem se je za njo izgubila (skoraj) vsaka sled, izginil pa je tudi že večkrat obsojeni pedofil Ninoslav Jovanović, v Srbiji znan pod vzdevkom Malčanski brivec. Prislužil si ga je, ker je svojim žrtvam običajno obril lase ali jih ostrigel.

Na lovu za dvojico je v obsežni akciji po navedbah vodje policije v Nišu na terenu 470 policistov, pripadniki posebnih enot, več kot sto lovcev, gorski reševalci, deklico pa iščejo tudi s slednimi psi in helikopterji. V vaseh okoli njenega rodnega kraja preiskujejo vse hiše, dvorišča, lope, hleve in druge lokacije, kamor bi se osumljenec lahko zatekel. Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je napovedal, da policisti ne bodo spali, dokler ne najdejo Monike in »pošasti, ki jo vzela«.

Deklica naj bi bila še živa

Na nekaj sledi so že naleteli – ena od prič naj bi »brivca« videla z deklico, kar pomeni, da je še vedno živa, našli so njen nahrbtnik ter jakno domnevnega ugrabitelja, odkrili so tri hiše, v katere je bilo vlomljeno, iz njih pa ukradena hrana, v enem od hlevov naj bi našli šop Monikinih las.

Osumljenec je bil zaradi posilstva otroka prvič obsojen leta 1996 in sicer na deset let zapora, po devetih so ga izpustili predčasno. Kmalu zatem je ugrabil in posilil še eno deklico, druga pa mu je po ugrabitvi uspela pobegniti. Leta 2006 so ga za 15 let poslali v zapor, a so ga januarja lani predčasno izpustili. Zaradi nadlegovanja žensk je bil zatem za rešetkami še dodatnih pet mesecev. Prek facebooka je ženske prosil, naj mu pošljejo odrezane šope las, zraven pa pripisal, da bi jih najraje ostrigel kar sam.