Belgijsko prizivno sodišče je ugodilo prošnji 63-letnega Marca Dutrouxa za novo psihiatrično oceno, po kateri bi lahko zloglasnega pedofila predčasno izpustili iz zapora, v katerem zaradi večkratnega posilstva in umora deklic ždi že več kot 23 let. Trije psihiatri morajo strokovno oceno oddati najpozneje do maja prihodnje leto, ko bo sodnik sprejel odločitev o morebitnem pogojnem izpustu.

Belgijci so zgroženi nad možnostjo, da bi se eden najhujših zločincev v zgodovini države lahko kmalu svobodno gibal med njihovimi hčerami in vnukinjami. Dutrouxa so namreč leta 2004 obsodili na dosmrtni zapor zaradi ugrabitve, mučenja in posilstva šestih deklic in najstnic leta 1995 in 1996, od katerih se štiri nikoli niso vrnile domov. Najstarejši žrtvi, stari 17 in 19 let, je ubil, osemletnici pa sta v njegovi kleti groze umrli od lakote.

Psihopat in manipulator

Med sojenjem so strokovnjaki Dutrouxa opisali kot psihopata, narcisa in manipulatorja, a ker vse od leta 2013 niso opravili novih pogovorov z njim, si odvetniki sedaj želijo posodobiti oceno njegovega psihična stanja. Po 25 letih v zaporu bo namreč leta 2021 goden za morebitni predčasni izpust. Če bi psihiatri odločili, da 63-letnik za družbo ni več nevaren, bi morali začeti pripravljati načrt za njegovo reintegracijo.

A do takrat je še dolga pot. Pet sodnikov mora namreč sprejeti soglasno odločitev, na katero se ni mogoče pritožiti. Pregledali bodo zdravniško dokumentacijo in ocene strokovnjakov o tem, ali je še nevaren za družbo in ali obstaja najmanjša možnost ponovitve ostudnih dejanj. Konec septembra je isto sodišče iz zapora pogojno izpustilo Dutrouxovega sostorilca Marca Lelièvreja, ki je bil za zapahi vse od leta 1996. Ta bo ostal na prostosti, vse dokler bo upošteval cel seznam pogojev, ki mu jih je naložilo sodišče. tak