Kraljičin srednji sin, osmi v vrsti za prestol, sam ni rekel niti besede o svojem dolgoletnem prijateljevanju z razvpitim Epsteinom, ki ga je spoznal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. To se je nadaljevalo tudi po tem, ko je bil Epstein leta 2008 obsojen na trinajst mesecev zapora in postal registriran seksualni prestopnik, čeprav so mu drugi dotedanji veliki prijatelji, med njimi Donald Trump in Bill Clinton, obrnili hrbet.

V zelo kratki izjavi Buckinghamske palače je rečeno, da je princ zgrožen zaradi nedavnih poročil o domnevnih zločinih Jeffreyja Epsteina. »Njegova kraljeva visokost obsoja zlorabo katerega koli človeškega bitja. Namigi, da bi odobraval takšno vedenje, sodeloval pri njem ali ga spodbujal, so gnusni.« In to je vse. Malo. In veliko premalo, da bi potihnilo kup vprašanj. Med njimi najnovejše, ki ga je prinesel videoposnetek iz leta 2010, na katerem je videti najprej Epsteina, ko zapušča svoj razkošni dom v New Yorku v družbi mlade ženske, potem pa nasmejanega princa Andrewa, kako se za vrati Epsteinove hiše poslavlja od obiskovalke. Obe sta videti polnoletni. Kaj je nasmejani princ počel v finančnikovem domu, ki so mu njegove domnevne mladoletne spolne sužnje rekle Hiša groze? In sicer dve leti po tistem, ko je bil Epstein prvič zaprt zaradi pedofilije? Do zdaj sta princa preganjali le dve stari fotografiji. Na eni sta z Epsteinom leta 2010 med prijateljskim sprehodom in pogovorom v newyorškem Centralnem parku.

Domišljavost na meji nesramnosti

Objava te fotografije je leta 2011 sprožila prinčev odstop s položaja britanskega posebnega odposlanca za trgovino, kar je bil deset let. V tej vlogi je požel predvsem veliko kritik. Vedel naj bi se domišljavo in na meji nesramnosti. Na državne stroške je veliko potoval v eksotične in mondene kraje z igrišči za golf, ki ga igra zelo veliko. Srečeval se je s poslovneži sumljivega slovesa, med njimi je bil libijski tihotapec orožja, pri katerem je bil celo na počitnicah. Neko službeno potovanje naj bi izkoristil za to, da bi našel kupca za svoj razkošni dom v Britaniji.

Druga fotografija, ki ga preganja, je iz leta 2001. Na njej se okrog pasu objemata s takrat sedemnajstletno Virginio Roberts, ki trdi, da je bila od šestnajstega leta Epsteinova spolna sužnja in da jo je trikrat prisilil v spolne odnose s princem. Po enkrat v Londonu in New Yorku, enkrat pa med orgijami na enem od dveh Epsteinovih zasebnih otokov, ki sta del verige ameriških Deviških otokov v Karibskem morju.

Domačini so otokoma, ki ju je kupil za 25 milijonov dolarjev, rekli Pedofilski otok in Otok orgij. Andrew naj bi leta 2001 najmanj štirikrat potoval z Epsteinovim zasebnim letalom, ki so mu zaradi mladoletnic na krovu rekli Lolita Express. Dvakrat na Deviške otoke, kamor so Epstein, mladoletna dekleta in njegovi prijatelji prihajali skoraj neopaženi. Princ Andrew bo prej ko slej moral povedati veliko več o svojem prijateljevanju z umrlim milijarderskim pedofilom. Morda tudi policiji. Njegova zgroženost nad domnevnim Epsteinovim početjem, ki naj se ga ne bi zavedal, je premalo. Kriv je najmanj tega, da je imel ali ima kot zelo privilegiran kraljičin sin zelo neprimerne prijatelje. Pritisk na ošabnega princa, čigar prijatelj in poslovni partner je na primer tudi okrutni azerbajdžanski diktator Alijev, se veča. Že zato, ker si slovesa plejboja ni prislužil z nabiranjem cvetlic, ampak z druženjem z mladimi lepoticami na jahtah v mondenih središčih sveta.

Pomagati bi moral pri preiskavi?

Nekdanji Epsteinov odvetnik Alan Dershowitz pravi, da bi se moral princ, tako kot se je on, javno braniti obtožb Virginie Roberts o spolnih zlorabah. Britanski dvor je izrecno zanikal, da je imel princ Andrew kakršno koli obliko spolnih stikov ali razmerja z Virginio Roberts. »Vsaka trditev o nasprotnem je napačna in brez podlage,« so dodali. Virginia je bila ena od dveh domnevnih Epsteinovih spolnih suženj, ki sta trdili, da ju je Epstein prisilil v spolne odnose z zdaj osemdesetletnim Dershowitzem. Ta se je obtožb branil javno in agresivno ter ju razglasil za lažnivki, ki lažeta za denar. Pravi tudi, da ima princ Andrew obveznost, da pomaga preiskovalcem in prispeva pri zadoščenju pravici. Te očitno ni zagovarjal leta 2008, ko je Epsteinu kot odvetnik v zvezni državi Floridi izposloval kupčijo s tožilstvom in vsega trinajstmesečno zaporno kazen za priznanje le ene od pedofilskih obtožb; nagovarjanje mladoletnice v prostituiranje z njegovimi prijatelji. Ko so ga julija letos zaprli, ga je za nanizanko obtožb, med njimi trgovanje z mladoletnicami za seks z njegovimi prijatelji, čakalo 45 let zaporne kazni. Oblasti trdijo, da bodo kljub njegovi smrti nadaljevale preiskavo. Bodo kdaj znana imena Epsteinovih prijateljev, ki jim je dobavljal mladoletnice za seks? To je zelo malo verjetno.