»Pozorno spremljamo proces s ciljem končanja napadov. Ti napadi bi se morali takoj končati v korist novega premirja,« je dejal tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin.

»To je glavno, kar pričakujemo od ruske strani,« je dodal govorec Recepa Tayyipa Erdogana.

Turčija je v ponedeljek v Moskvo poslala delegacijo pod vodstvom namestnika zunanjega ministra Sedata Onala z namenom iskanja rešitve za Idlib. Po oceni Kalina bi lahko Rusija že v prihodnjih 24 urah prekinila napade v provinci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Idlib, še zadnja utrdba upornikov v Siriji, je v zadnjih dneh tarča silovitega obstreljevanja sirskih in ruskih letal. Z območja je po ocenah Združenih narodov zbežalo že več deset tisoč ljudi. Na območju Idliba sicer živi okoli tri milijone ljudi.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so ruske sile na vzhodu Idliba v letalskem napadu danes ciljale šolo, kjer so nameščeni begunci. Napad je terjal deset smrtnih žrtev, med njimi je bilo šest otrok.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes sporočil, da je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta na severozahodu Sirije ubitih ali ranjenih več kot 500 otrok. Samo v decembru je bilo ubitih ali ranjenih najmanj 65 otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.