"Če bo potrebno, lahko zapremo Incirlik in lahko zapremo Kurecik," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na provladni televiziji A Haber dejal Erdogan.

Incirlik na jugu Turčije je odigral pomembno vlogo v ameriških vojaških operacijah na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu, bolj nedavno pa proti skrajni skupini Islamska država. Kurecik pa gosti veliko radarsko postajo za potrebe zveze Nato.

Erdogan je v preteklosti v obdobjih zaostrenih napetosti med državama že večkrat omenil možnost zaprtja oporišč. To je pred dnevi storil tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, ko je dejal, da bo v primeru ameriških sankcij lahko na mizi spet tudi zaprtje vojaških baz.

Turčiji namreč ZDA grozijo s sankcijami zaradi nakupa ruske protiletalske obrambe. Ankara se je odločila za nakup protiraketnega sistema S-400 namesto ameriškega obrambnega sistema patriot. Zaradi tega je Washington že prekinil sodelovanje s Turčijo v programu najsodobnejših lovskih letal F-35.

Turška vlada je poleg tega v petek uradno protestirala pri ameriškem veleposlaniku v Ankari zaradi kongresne resolucije o razglasitvi pokola 1,5 milijona Armencev leta 1915 in v kasnejših letih za genocid.

Predsednik ZDA Donald Trump je v senatu lobiral proti sprejetju resolucije potem, ko jo je z veliko večino najprej sprejel predstavniški dom. Senat je potem resolucijo potrdil soglasno.