Ladjo, ki je plula pod zastavo Grenade, in tri turške člane posadke so prestregli na območju obale ob mestu Derna na vzhodu Libije, je pozno v soboto povedal tiskovni predstavnik Haftarjeve samooklicane Libijske narodne vojske (LNA) Ahmed al-Mesmari.

Plovilo so na pregled pripeljali v pristanišče po nadzorom LNA, je na Facebooku zapisal al-Mesmari, podrobnosti pa ni pojasnjeval. Je pa na družbenem omrežju po poročanju nemške tiskovna agencije dpa objavil tudi posnetek dogajanja, na katerem pripadniki mornarice LNA zaslišujejo omenjene tri člane posadke, in fotografije njihovih potnih listov.

Turški parlament je sicer v soboto potrdil sporen varnostni in vojaški sporazum, ki so ga prejšnji mesec podpisali z libijsko vlado narodne enotnosti (GNA) s sedežem v Tripoliju.

Za podpornika GNA velja tudi Katar. Na drugi strani pa so Egipt, Združeni arabski emirati, Savdska Arabija in Rusija, ki podpirajo Haftarja. Njegove sile se že od aprila borijo za prevzem Tripolija, še piše dpa.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da bo Turčija po potrebi okrepila vojaško podporo v Libiji. "Ovrednotili bomo vse možnosti vojaške podpore, tako kopenske kot tudi pomorske in letalske, če bo treba," je dejal v govoru v severozahodni turški provinci Kocaeli.

Čeprav je Erdogan zatrdil, da je Ankara pripravljena poslati enote v Libijo, mora vlada od turškega parlamenta pridobiti ločen mandat za to.