Približno 68.000 migrantov je prek Egejskega morja vstopilo v Grčijo, manjše število pa je Evropsko unijo doseglo v Bolgariji, Italiji in na Cipru.

Večina migrantov po novem prihaja iz Afganistana. Njihov delež znaša kar 30 odstotkov, delež prosilcev za azil iz Sirije pa le še 14 odstotkov. Sledijo jim Pakistanci z 9,5 odstotka, Iračani z osmimi odstotki in državljani Turčije s petimi odstotki, navedbe časnika povzema spletni portal Deutsche Welle.

»Glede na poročila turški patruljni čolni v nekaterih situacijah niso posredovali in so po obvestilu grške obalne straže celo potisnili čolne z begunci v grške vode,« navaja poročilo.

Zaradi razvoja dogodkov se po pisanju Die Welta poraja vprašanje, v kolikšni meri Turčija izpolnjuje obveznosti iz dogovora o zajezitvi migrantskega toka z EU iz leta 2016. V skladu z dogovorom je Turčija v zameno za šest milijard evrov pomoči obvezana sprejeti vrnjene migrante, ki so šli čez njeno ozemlje, in jim preprečiti pot v Evropo.

Ankara je sicer večkrat potarnala, da se EU ne drži svojih obvez, in je zahtevala več sredstev. Bruselj je sicer minuli teden sporočil, da je Evropska unija v celoti mobilizirala šest milijard evrov iz instrumenta za sirske begunce v Turčiji in s tem izpolnila svojo zavezo iz dogovora s Turčijo.

Prihodi migrantov v Grčijo predstavljajo izjemen pritisk za prenapolnjene begunske centre na Egejskih otokih. Tam vlada tako pomanjkanje hrane, oblačil kot zdravil. Grška vlada vse več prosilcev za azil premešča na celino - od začetka leta do sredine decembra so jih tja prepeljali 34.000.

Glede na poročilo nekateri ostanejo v Grčiji, številni pa poskušajo doseči albansko mejo in od tam s pomočjo tihotapcev potovati prek Balkana do Avstrije in Nemčije.