To je glasbena skupina štirih mladih fantov, ki se imenujejo Polkaholiki in kot meteor osvajajo narodno-zabavno in zabavno sceno pri nas, pozornost medijev pa so pritegnili tudi pri naših južnih sosedih. Kako tudi ne, ko pa so za največjo medijsko hišo na Hrvaškem v polko ekskluzivno priredili hrvaške uspešnice. Polkaholiki so Matic in Gašper Peršuh, Rene Soršak in Žiga Kunstič, ki te dni na televizijskih zaslonih in radijskih postajah predstavljajo svoj prvi hit Povej, povej.

Polkaholiki je nekoliko nenavadno ime, ki pa ga razumejo vsi. Lahko bi rekli, da ste odvisni od polke, drži?

Matic: Drži! Ime smo izbrali med številnimi predlogi. V polke in tudi valčke smo zaljubljeni od nekdaj, le da jih igramo na nekoliko drugačen način. Zato smo se takoj poistovetili s tem, da enostavno smo Polkaholiki. Združujemo tradicionalno in moderno ter v svoje nastope vključujemo aktualne hite, predvsem pa radi posegamo po velikih uspešnicah naših sosedov, ki so pri nas na veselicah, v šotorih, skupaj z narodno-zabavno glasbo, garancija za zabavo. Zakaj ne bi torej tega združili? (Smeh.) To počnemo tudi zato, da bi polko približali čim več mladim.

Čeprav ste svež veter na glasbeni sceni, to ni vaš prvi ansambel. Kakšna je bila torej pot do Polkaholikov?

Matic: Res je. Jaz in moj brat Gašper ter Rene smo bili najprej člani drugega ansambla. Nastopili smo v polfinalu projekta Volkswagen Špila. V finale se nismo prebili, nas je pa opazil znan producent Raay, ki je v nas videl velik potencial. Ni treba posebej poudarjati, kako navdušeni smo bili. Nekaj časa je trajalo, da smo poiskali še četrtega člana, in ko smo našli Žigo, se je trdo delo začelo. Tudi zato, ker usklajujemo obveznosti s šolo, saj smo kar trije še dijaki, Žiga pa je študent.

In iz popolnoma neznane skupine ste se tako rekoč čez noč pojavili na naših televizijah in celo v hrvaških medijih?

Žiga: Za to, da se je vse tako hitro odvilo, so »krivi« dobre ideje, predanost delu, močna ekipa, ki stoji za nami, in predvsem svež pristop k narodno-zabavni glasbi. Pa seveda trdo delo. Skupne vaje imamo štirikrat na teden, vmes vadimo tudi vsak zase. Na eni od vaj smo igrali skladbe v različnih priredbah. Med drugim smo zaigrali skladbo Ako te pitaju od Petra Graše v ritmih polke. Zvenelo je izjemno! Nato smo preverili, kaj poslušajo na feštah pri nas in na Hrvaškem. Hitro najdemo, s katero hrvaško, svetovno ali slovensko pop pesmijo denimo se ujema način igranja na Miheličevo ali Slakovo polko ali polko v slogu Modrijanov… Raay ima izjemno uho za to, kaj bo dobro zvenelo, in tako je prišlo do nečesa povsem drugačnega. Zato si to lahko tudi privoščimo. Igramo tudi skladbe iz zakladnice narodno-zabavne glasbe, jih pa včasih malce drugače obrnemo, saj smo Polkaholiki. Slakov valček V dolini tihi smo denimo priredili v polko. (Smeh.)

Na največji facebook strani na Hrvaškem, 24sata, so vas označili za senzacijo.

Žiga: Ponosni smo na to, da zdaj širimo polko tudi zunaj naših meja. Za 24sata smo pripravili priredbo in v polko preoblekli miks svetovnega hita Senorita z Mišići pevke Senidah in na facebook strani 24sata čez noč zbrali več kot 130.000 ogledov, 400 komentarjev in 4000 všečkov. Zdaj so nas povabili, da v polko priredimo miks Mladena Grdovića, Jelene Rozge in Nine Badrić, ki bo izšla te dni!

December bo torej zelo naporen?

Matic: Ni boljšega! Koledar je tako rekoč poln nastopov, tako televizijskih kot radijskih, v živo pa bomo nastopali tudi na koncertih po Sloveniji in v diskotekah. Med drugim bomo 21. decembra gostje v oddaji Pri Črnem Petru na Planet TV, hkrati bomo ta dan nastopili tudi že na Božičnem sejmu v Murski Soboti, 26. decembra na Orfejčkovi paradi na Ptuju, 27. na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, 28. na tradicionalnem prednovoletnem koncertu v Celju v Hali Golovec, 29. pa na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, če naštejem le nekaj največjih. Ponosni pa smo tudi, da bomo 22. februarja prihodnje leto nastopili na velikem Kurentovanju na Ptuju, na glavnem odru.