Tritedensko iskanje (izbiranje) 14. selektorja v zgodovini samostojne Slovenije – trije so imeli po dva mandata – je pred današnjo novinarsko konferenco, sklicano ob 11. uri v najvišji zgradbi v središču Ljubljane, doživelo še eno čudno poglavje. Le uro pred začetkom druženja s sedmo silo in predstavitvijo naslednika Veselina Vujovića so se člani predsedstva Rokometne zveze Slovenije zbrali na isti lokaciji na izredni seji, na kateri so glasovali o predlogu predsednika Franja Bobinca za novega selektorja slovenskih rokometašev. Toda ker je rokometni glasovalni stroj dobro utečen, je bil razplet glasovanja že vnaprej znan. Nihče ni bil proti Bobinčevemu kandidatu, glasovanja se je vzdržal samo en član predsedstva, vsi drugi pa so bili za Vranješa.

Vranješ izpolnjuje vse štiri pogoje za selektorja Slovenije

Zbrane novinarje, fotoreporterje, snemalce in druge, ki so poskrbeli za neverjetno gnečo v sejni sobi v 19. nadstropju luksuznega hotela v Ljubljani (takšna gneča je bila nazadnje v rokometu na selektorski inavguraciji Veselina Vujovića 27. maja 2015), je prvi nagovoril predsednik RZS Franjo Bobinac. »Slovenija ima novega selektorja. Na malo prej končani seji predsedstva je bil potrjen Ljubomir Vranješ,« so bile prve besede Franja Bobinca. V zadnjih treh tednih so se (ne)uradno omenjali različni domači in tuji strokovnjaki, o merilih za izbiro pa je Bobinac dejal: »Iskali smo selektorja, ki bi izpolnjeval štiri pogoje. Da je vrhunski trener z uspehi in izkušnjami, da je ugleden in uveljavljen tudi v mednarodnem merilu, da je že osvajal kolajne in lovorike kot igralec in trener tako na klubski kot reprezentančni ravni in da ima poleg strokovno-analitičnega znanja tudi pravo karizmo voditelja. In Vranješ v celoti izpolnjuje vse pogoje, poleg tega pa je še izredno ambiciozen, lačen uspehov ter zelo ceni slovenske igralce in slovenski rokomet.«

Bobinac je ob tem opozoril, da so pri mnogih bogatih in velikih evropskih klubih naleteli na to, da svojim trenerjem ne dovoljujejo, da bi bili sočasno tudi selektorji nacionalnih reprezentanc. Ljubomir Vranješ (Bobinac je na vprašanje, ali je dražji ali cenejši od prejšnjega selektorja, diplomatsko odgovoril, da so sklenili zelo primeren dogovor in da ta v ničemer ne ogroža proračuna RZS) je trenutno trener švedskega kluba Kristianstad, ki je po 18 krogih domače lige s tekmo manj na tretjem mestu s 26 točkami, pred njim pa sta le Alingsas (30) in Malmö (27). Kristianstad je v letošnji sezoni igral tudi v evropski ligi prvakov, a v spodnji diviziji (skupini C in D), vendar je že izpadel, saj je v skupini z romunskim Dinamom iz Bukarešte, poljsko Wislo iz Plocka, danskim GOG Gudmejem, ruskimi Čehovskimi medvedi in švicarskim Kadettnom osvojil le četrto mesto z devetimi točkami (tri zmage, trije remiji, štirje porazi) in predčasno končal sezono v Evropi. Ker je imel Vranješ še v ponedeljek zvečer prvenstveno tekmo z Ystadsom (njegov Kristianstad je zmagal z 31:27), se ni mogel »v živo« udeležiti novinarske konference, je pa RZS za nekaj minut vzpostavila videopovezavo z njim na Švedskem.

Začel v srbščini, nadaljeval v angleščini

Vranješ je najprej povedal nekaj stavkov v srbščini, nato pa hitro preklopil na angleščino. »V veliko čast si štejem, da sem postal selektor slovenske reprezentance. Dal bom vse od sebe, da upravičim zaupanje. Veselim se novega izziva in dela s slovenskimi igralci, o katerih imam vrhunsko mnenje. Za priprave na evropsko prvenstvo, ki bodo seveda ključnega pomena, sicer zares nimamo veliko časa, le slaba dva tedna, vendar zelo dobro poznam slovenske igralce, sistem igre, njihovo kakovost… Verjamem, da bodo trdo delali, da bodo dobro pripravljeni odpotovali na Švedsko in da nam s skupnimi močmi lahko uspe. Lahko, znamo in želimo si doseči odmeven rezultat na EP. Prav tako verjamem, da imamo možnosti in sposobnosti prebiti se na olimpijske kvalifikacije in nato tudi na igre v Tokiu, zato jih moramo izkoristiti,« napoveduje Ljubomir Vranješ, ki se je z RZS dogovoril za selektorsko sodelovanje do leta 2024. Kot selektor Madžarske je bil junija 2018 prav on rabelj slovenske izbrane vrste in Veselina Vujovića v dodatnih kvalifikacijah za SP 2019 na Danskem in v Nemčiji. Madžari so na prvi tekmi v Kopru zmagali z 29:24, na povratni v Veszpremu pa izgubili z 22:26 in se s skupnim izidom 51:50 uvrstili na letošnje svetovno prvenstvo.

Sklepne priprave slovenske reprezentance za Euro 2020 se bodo začele po že prej sprejetem načrtu 26. decembra v Zrečah, Vranješ, ki ga tisti dan čaka še zadnja tekma s Kristianstadom v švedski ligi, pa se bo pridružil dan pozneje. Uvodna praznična treninga bosta vodila Uroš Zorman, ki ostaja selektorjev pomočnik (v strokovnem štabu ne bo prišlo do nobenih kadrovskih sprememb), in kondicijski trener Primož Pori, potem pa bo vajeti v svoje roke prevzel Vranješ. S seznamom 28 igralcev s pravico nastopa na EP, ki sta ga na evropsko zvezo EHF nedavno poslala Zorman in direktor moške reprezentance Uroš Mohorič, je zelo zadovoljen, že jutri pa naj bi objavil seznam 20 ali 21 reprezentantov, ki jih bo povabil na začetek priprav v Zreče.

Debi v svojem rojstnem mestu

V Göteborgu, kjer se je Vranješ rodil, bodo Slovenci na januarskem EP igrali v skupini F s Poljsko (10. januar), Švedsko (12. januar) in Švico (14. januar). Prav z gostitelji naj bi se Slovenci borili za prvo mesto v skupini, Vranješ pa o tekmi proti svoji domovini in tekmovanju nasploh pravi: »To bo zame nekaj posebnega, saj bom kot selektor Slovenije igral proti reprezentanci svoje domovine. Dobro poznam švedski in nasploh skandinavski rokomet, prav tako tudi igralce, zato upam, da bo to prednost za Slovenijo.«