Čeprav bodo imeli Slovenci po preloženih aprilskih olimpijskih kvalifikacijah v Nemčiji in odpovedanih junijskih dodatnih kvalifikacijah za SP 2021 v Egiptu proti Srbiji prvo večjo akcijo šele v kvalifikacijah za EP 2022, se je selektor Vranješ odločil za enodnevno druženje v Ljubljani. Trening, sestanek, kosilo – to je bil prvotni scenarij, a so nato trening, ki bi potekal podrejeno preventivnim ukrepom zaradi koronavirusa, prilagodili sponzorskim obveznostim. Na Kodeljevem se je zbralo 15 reprezentantov (ker ne gre za uradni reprezentančni teden EHF, so potrebovali dovoljenja svojih klubov), člani strokovnega vodstva, vodilni na RZS na čelu s predsednikom Franjem Bobincem in številni predstavniki sedme sile.

Vranješ je v Slovenijo dopotoval z letalom v ponedeljek zvečer iz Švedske prek Danske, Nemčije in Hrvaške v Slovenijo, v Kristianstad se vrača že jutri. »Cilj je bil poleg druženja v živo po dolgem času pogovor z igralci, obojestranska izmenjava informacij in ocena analize nastopa na januarskem EP. Pogovarjali smo se o tem, kaj bo z nadaljnjimi treningi v njihovih klubih in kaj so na telesnem področju počeli med karanteno, da jim lahko pripravimo programe individualne vadbe. Če vrhunski športnik ostane brez nekaj treningov, lahko ima to velike posledice, kaj šele, če je brez njih tri mesece,« se zaveda Ljubomir Vranješ, pomočnik Uroš Zorman pa še vedno ni potrdil, ali bo postal trener Trima iz Trebnjega.

Zarabec brez 50 odstotkov plače

»Zanimivo ali dolgočasno, odvisno od zornega kota gledanja. Malo dopusta sicer 'paše', a trije meseci so zagotovo predolga doba, saj športniki nismo vajeni tako dolgo bolj ali manj lenariti,« je Kielov igralec Miha Zarabec odgovoril na vprašanje, kako je preživel karanteno. Zadnjo tekmo s Kielom je odigral osmega marca, v Slovenijo pa je dopotoval v začetku aprila. »Če treniraš sam, je občutek zelo čuden, kajti rokomet je kolektivni šport. Nimaš vsak dan žoge v rokah, ne moreš streljati na gol in podobno, zato je kar ubijajoče. Hvala bogu, da so kasneje sprostili tenis, fitnes in podobne zadeve, tako da mi ni bilo dolgčas,« pravi Zarabec, ki s Kielom v tej sezoni ne bo več treniral, na sever Nemčije pa se bo na kratko vrnil naslednji teden zaradi sestanka s soigralci in klubskim vodstvom.

V Kielu so igralcem zmanjšali plače do konca junija za 50 odstotkov (v Barceloni za 70), za klub pa se je letošnja predčasno končana sezona odlično razpletla. »Veliko smo 'profitirali' – postali smo nemški prvaki in se neposredno uvrstili na decembrski sklepni turnir četverice v ligi prvakov v Kölnu. A pred prekinitvijo smo bili v takšni formi in naletu, da bi se enako razpletlo tudi na igrišču. Odločitev EHF, da turnir v Kölnu organizira sredi naslednje sezone in da nanj administrativno pošlje štiri najboljše ekipe po skupinskem delu (Barcelona, PSG, Kiel, Veszprem, op.p.), je povezana z denarjem, saj bi odpoved prinesla velik finančni minus. Zato je po eni strani razumljiva, po drugi pa čudna in smešna,« ocenjuje Zarabec, ki bo v novi sezoni odigral od 90 do sto tekem na klubski in reprezentančni ravni, kar zgovorni Trebanjec označuje kot nečloveško.

Janc žalosten zaradi Kielc

Blaž Janc se je poslovil od igranja v poljskih Kielcah, saj odhaja v Barcelono, a slovo ni bilo na želeni ravni. »Na Poljskem sem preživel tri čudovita leta. Upal sem, da sem bom lahko poslovil od soigralcev, kluba, vodstva in navijačev šele po zadnji tekmi v sezoni. A koronakriza je to preprečila, zato sem prvi teden aprila pospravil kovčke in se vrnil v domovino. Po trenutnem načrtu se v tej sezoni ne bom več vrnil v Kielce, zato mi je toliko bolj žal, da ni bilo slovesa, kot sem ga želel, hotel in pričakoval. A je vmes pač posegla višja sila in pri tem ni pomoči,« pojasnjuje Blaž Janc.

Niti slučajno si ne predstavlja, da bi moral po nekajmesečnem premoru stopiti na igrišče, začeti trenirati na polno in igrati tekme. »To bi bilo podobno samomoru in zelo tvegano zaradi poškodb. Potreboval bi najmanj mesec dni, da bi bil pripravljen na polne obremenitve,« meni Janc, ki je že navezal stike z Barcelono. Ta naj bi priprave začela konec julija, Slovenec pa bo lahko po prestopu iz Kielc zanjo zaigral tudi na decembrskem sklepnem turnirju lige prvakov v Kölnu: »Zame decembrski termin ni sporen, je bil pa tisti konec avgusta, ki bi bil velika neumnost. Sedanji termin je najboljši kompromis in najbolj logičen. To, da je EHF odpovedal tekme osmine finala, v katerem bi se Kielce morale pomeriti s Celjani, in četrtfinala ter za zeleno mizo poslal četverico v Köln, ocenjuje takole: »Ali je to pošteno, naj presodi vsak sam. Moje je, da treniram in igram, sem pa vesel, da se bom lahko boril za prvaka Evrope.«