Ker je slovenska reprezentanca naslednika Veselina Vujovića dobila šele v torek, 17. decembra, sta morala širši seznam 28 igralcev s pravico nastopa na EP 2020 pripraviti in poslati na sedež EHF na Dunaju (skrajni rok 5. december) selektorjev nekdanji in zdajšnji pomočnik Uroš Zorman in direktor moške reprezentance Uroš Mohorič. Seznama po tistem datumu ni mogoče več spreminjati, Slovenija pa je predčasno že ostala brez dveh igralcev – bratov Staša in Sebastiana Skubeta. Staš Skube (Vardar) z Vujovićem ni bil na isti valovni dolžini, toda vseeno ni pričakoval Črnogorčeve zamenjave. Ker pa je bil prepričan, da ga »Vujo« ne bo (ne bi) povabil na EP, si je za prihajajoče tedne naredil drugačen osebni načrt. Na pripravah in EP ne bo niti njegovega starejšega brata Sebastiana (Bjerringbro-Silkeborg), ki si je spet zlomil nos, za nameček pa mu je počil še bobenček.

»Zelo sem zadovoljen s širšim seznamom 28 igralcev, ki sta ga pripravila Zorman in Mohorič. Dobro sta izbrala. Žal mi je, da ne bom mogel računati na Mateja Gabra in Marka Bezjaka, ki sta odlična igralca in ju bom zelo pogrešal. A na seznamu so sami vrhunski in kakovostni igralci, ki lahko kot kolektiv naredijo dober rezultat na EP,« je na videopovezavi po torkovi inavguraciji ocenil Ljubomir Vranješ, ki je kmalu zatem vzpostavil stik z Zormanom. Vrhunec njunih telefonskih stikov je bil menda kar uro in pol dolg sredin pogovor, ki je le prinesel napovedani seznam povabljencev na priprave v Zreče. Sodelovanje sta že pred tem upravičeno odpovedala Gaber (operacija dlančnice) in Bezjak (konec reprezentančne kariere), danes pa je Vranješ po elektronski pošti prek RZS predstavil svoj premierni izbor vabljenih na začetek sklepnih priprav 26. decembra v Zreče.

Prvič v rokometni reprezentančni zgodovini Slovenije se je zgodilo, da je selektor na sklepne priprave povabil kar 24 igralcev. Doslej je bil maksimum 21 igralcev, svojo šokantno potezo le en teden pred zborom v Zrečah pa je novopečeni selektor Vranješ komentiral z naslednjimi besedami: »Nekaj posameznikov se bo reprezentanci zaradi klubskih obveznosti priključilo nekoliko kasneje. Po drugi strani bom lahko tako tudi v živo bolje spoznal več igralcev, ki kandidirajo za nastop v dresu Slovenije. Izjemno se že veselim začetka priprav. Prepričan sem, da bodo fantje tja prišli izjemno motivirani in z željo po uspehu, do katerega nas lahko vodi le trdo delo.« Po odpovedi bratov Skube je selektorju na izbiro ostalo zgolj še 26 igralcev, Šved srbskih korenin pa se je odločil, da na čakanje (rezervi ob morebitnih poškodbah ali odpovedih) pošlje dva igralca iz slovenske lige: krožnega napadalca Vida Poteka (Celje Pivovarna Laško) in levokrilnega igralca Matica Verdineka (Gorenje Velenje).

Povabljeni reprezentanti in člani strokovnega vodstva izbrane vrste se bodo v tradicionalni pripravljalni bazi v Zrečah zbrali v četrtek, 26. decembra, na praznični dan slovenske samostojnosti in enotnosti. Uvodna treninga bosta v tistem dnevu bosta vodila pomočnik Zorman in kondicijski trener Primož Pori, naslednji dan pa bo (po končanih klubskih obveznostih v švedskem Kristianstadu – zadnja ligaška tekma v letu 2019 proti Helsingborgu) končno le prevzel Vranješ.