Naprava smartsleep headband za izboljšanje spanja je videti kot nekaj, kar so si zamislili oblikovalci nekega sumljivega zagonskega podjetja, ki želi na kakšni množicarski platformi na hitro in brez velikega truda nabrati lahek zaslužek. Temu primerno sledi tudi nezaupljiv odziv na obljube, kaj naj bi naprava omogočala. Presenetljivo pa se izkaže, da trak smartsleep ni plod dela kakšnega zagonskega podjetja, temveč enega največjih proizvajalcev potrošniške elektronike Philipsa.

Funkcija izboljšanja spanca

Dolgočasno siv trak je namenjen beleženju vzorcev spanja in njihovemu izboljšanju. Za uporabo ga je treba oviti okoli glave in prek bluetootha povezati s pametnim telefonom. Povezava med uporabo naprave ni nujna, jo je pa treba ponovno vzpostaviti po spanju, da se podatki lahko prenesejo na telefon in analizirajo. Za analizo mora imeti telefon vklopljeno še spletno povezavo, kar pomeni, da obdelava ne poteka na vaši napravi, temveč v oblaku. Čeprav je preučevanje spalnih vzorcev pomemben vidik naprave, ni glavni. Še dobro, saj to danes zmorejo že praktično vse pametne ure. Uvidi v uporabnikovo spanje koristijo predvsem pri izpopolnjevanju glavne funkcije traku smartsleep, ki se nanaša na izboljšanje spanja.

Naprava je opremljena s tipali, ki zaznajo, kdaj uporabnik vstopi v fazo globokega spanja, ki ga zaznamuje počasno valovanje možganske aktivnosti. Ko se to zgodi, naprava, ki poleg tipal premore še slušalke, začne spuščati tihe tone, ki niso dovolj glasni, da bi koga prebudili. Toni naj bi ravno nasprotno godili počasnemu valovanju in izboljšali globoki spanec. Glasnost in pogostost uspavalnih tonov pa določa algoritem na podlagi zabeleženih spalnih vzorcev.

Čeprav se sliši nenavadno, naj bi metoda dejansko delovala, so pa pri Philipsu jasno opozorili, da morda ne bo koristila vsakomur. Predvsem naprava ne bo pomagala osebam, ki trpijo zaradi spalnih motenj. Poleg tega uporabnik ne sme imeti težav s sluhom. Nujno je, da je sposoben slišati zvok pri jakosti 80 decibelov. Zanimivo pa naj zadeva ne bi pomagala niti osebam, starejšim od 50 let.

Dodatno težavo predstavlja oblika naprave. Ta je zasnovana tako, da jo je možno uporabljati skoraj izključno med spanjem na hrbtu. Oglasne fotografije namigujejo, da je možno spati tudi na boku, a so uporabniški vtisi jasni. V vsakem drugem položaju kot na hrbtu se smešni estetiki pridruži še neudobje.

Za marsikoga spanje na hrbtu morda ni problem, spet drugi bistveno raje spijo v kakšnem drugem položaju oziroma v spanju menjajo položaj. Največji problem pa nujnost spanja na hrbtu predstavlja partnerjem uporabnikov, ki imajo poleg težav s pomanjkanjem globokega spanja tudi nagnjenost k smrčanju. To je med spanjem na hrbtu še posebej pogosto in intenzivno.

Podjetje, ki se je v zadnjih letih zelo posvetilo segmentu trga, ki trpi zaradi težav s spanjem, vrednost naprave ceni kar visoko. Zanjo je treba odšteti okoli 400 evrov. Poleg tega si je Philips zamislil še rok trajanja za tipala v traku. Ta lahko uporabimo zgolj dvakrat, ob nakupu naprave pa jih dobimo 30, kar zadošča za 90 noči. Ko jih zmanjka je treba dokupiti nove in podjetju zagotoviti prihodke še dolgo po nakupu izdelka.