Sprva je bil tiskalnik naprava, s katero se je srečevalo zgolj na delovnem mestu. Nato je bil del obvezne opreme domače pisarne, z vse večjo digitalizacijo družbe, ko nam tudi vstopnice za kino ali gledališče odčitajo z mobilnikov, pa je postal zaprašen kos plastike, ki pozabljen leži v kleti. Tako smo vsaj menili, a kot kaže, povpraševanje po tiskalnikih še obstaja. Še zlasti če so izdelani po meri današnjega mobilnega človeka. Na množicarski platformi indiegogo ta trenutek namreč kraljuje majhen prenosni tiskalnik princube, ki je več kot teden dni pred iztekom kampanje že zbral zavidljivih 2.413.511 evrov oziroma vrtoglavih 27.011 odstotkov želenega cilja.

Ko je pripravljen, da zeleno luč

Zagonsko podjetje TheGodThings trdi, da gre pri napravici za najmanjši prenosni tiskalnik, in radi mu verjamemo. Njegove dimenzije namreč merijo vsega 72×51×68 milimetrov, kar pomeni, da je komaj večji od kartuše za tiskalnik, s težo 110 gramov (s kartušo 160 gramov) pa ga res lahko ves čas prenašamo s seboj.

Ker je princube žepne velikosti, uveljavljena metoda tiskanja s samodejnim pošiljanjem listov skozi tiskalnik seveda odpade. Za prenosnost je treba plačati z ročnim delom. Postopek se začne v aplikaciji na mobilniku, kjer pripravimo vsebino za tiskanje, nato pa aplikacijo s tiskalnikom povežemo prek brezžičnega omrežja wifi ali usb-kabla. Ko je princube pripravljen, posveti z zeleno lučjo, uporabnik pa mora tiskalnik ročno premikati po površini, na katero želi tiskati. Zagonsko podjetje trdi, da zmore tiskati na vse površine, vključno z lesom, tkaninami in tudi kožo. Ker se običajno črnilo z blaga in drugih površin spere z vodo, za obstojne vzorce svetujejo temu primerno črnilo. Ker gre pri tiskanju za ročno premikanje tiskalnika, se postopek z večjo velikostjo vzorca tudi vse bolj oteži.

Da bi vseeno lahko tiskali več kot zgolj enovrstične vzorce, so pri podjetju razvili posebno tehniko. Aplikacija sliko razdeli v več vrstic, uporabnik pa nato s pomočjo ravnila tiska vsako vrstico posebej in upa, da je bil dovolj natančen pri določitvi začetnega položaja in razmika med vrsticami. Vsekakor posebno, a tudi zelo naporno, tako da bo princube večinoma uporabljen zgolj za tisk enovrstičnih vzorcev. Višina ene vrstice meri 1,4 centimetra, dolžina enkratnega potega pa lahko meri več kot 1,3 metra.

Z eno barvno kartušo je mogoče povsem popisati 415 listov A4, kot se za vsako podjetje, ki prodaja tiskalnike, spodobi, tudi pri TheGodThings ponujajo lastne, prilagojene kartuše. Te ne bodo zgolj zagotavljale minimalnih napak pri tiskanju, temveč tudi podjetju prinašale zaslužek še dolgo po tistem, ko boste kupili tiskalnik. Je pa mogoče v napravo stlačiti tudi kartuše nekaterih drugih proizvajalcev. Z napolnjeno baterijo se da tiskati celih šest ur, v stanju pripravljenosti pa baterija zdrži eno celo leto.

Zamisel je zanimiva in očitno je nagovorila veliko število ljudi, je pa treba priznati, da je uporabnost tiskalnika omejena z njegovo majhnostjo. Prav tako ni idealno, da se z aplikacijo povezuje zgolj prek wifi-omrežja in usb-kabla. Za resnično prenosnost bi povezava morala delovati tudi prek bluetootha. Brez te zmožnosti bo treba zunaj doma ali pisarne poleg tiskalnika vselej nositi s seboj še usb-kabel. Cena tiskalnika, ki naj bi ga začeli kupcem pošiljati že ta mesec, znaša okoli 100 evrov.