Oblik in tehnik meditacije je malo morje, trenutno pa sta na zahodu med najbolj priljubljenimi predvsem transcendentalna meditacija, ki so jo popularizirali Beatli, in meditacija, ki temelji na čuječnosti. V sklopu prve s pomočjo mantre, ki je zvedena na čisti zvok in izpraznjena kakršnega koli pomena, posameznik v 20-minutnih vajah poskuša prehajati oziroma transcendirati na vse nižjo raven zavesti. Cilj je »čista zavest«, ko se vse misli razblinijo in odpravijo. Druga tehnika temelji na popolnem posvečanju pozornosti na točno določen predmet zavesti. Lahko gre tudi za teksturo hrane, najpogosteje pa se prakticirajoči osredotočajo na svoje dihanje. Cilj te zvrsti meditacije je doseganje popolne osredotočenosti na trenutek. Na tu in zdaj. Brez slehernega presojanja. Tu pa se skriva težava. Če niste že po naravi mojstri meditacije, se ob poskusih utišanja misli in osredotočenja na dihanje zgodi ravno nasprotno. Misli začnejo z bliskovito hitrostjo begati na vse strani in vdirati v našo zavest. Budisti temu pravijo »opičji možgani«, ki ne morejo utihniti in neprestano čebljajo.

Utišanje opičjih možganov je še posebno težko za sodobnega človeka, ki je navajen takojšnje zadovoljitve. Če te ne dobimo, izgubimo interes in se ozremo za naslednjo priložnostjo zadovoljitve. Še dobro, da obstajajo sodobna tehnologija in podjetja, ki jo spreminjajo v inovativne izdelke. Eden teh je pametni meditativni naglavni obroč muse, ki ga je izdelal kanadski InteraXon. Prva različica naprave je bila velik hit, pred kratkim pa je podjetje izdelalo še nadgrajeno različico muse 2.

Zvočne sugestije usmerjajo vajo

Obroč je v resnici zelo kompakten elektroencefalograf (EEG) oziroma naprava za merjenje možganske električne aktivnosti z elektrodami na površini glave. Temu so v nadgrajeni različici dodali še optični merilnik pretoka krvi oziroma srčnega utripa, senzor za zaznavanje dihanja, žiroskop in merilnik pospeška.

S kombinacijo senzorjev si lahko uporabnik napravo prilagodi želeni vaji. Žiroskop in merilnik pospeška omogočata nadzor nad mirno držo. Merilnik pretoka krvi ponuja možnost vaj za znižanje srčnega utripa. Ko se EEG nauči prebrati uporabnikovo možgansko aktivnost, mu omogoča beleženje beganja misli. Če uporabnik vključi vse senzorje, pa ga naprava vodi skozi dihalne vaje.

Naglavni trak je povezan z aplikacijo na mobilniku, uporabnik pa mora med vajo nositi tudi slušalke. Naprava namreč komunicira prav prek teh. Ko zazna mirnost misli, umirjenost in splošno pravilen potek meditacije, uporabniku spušča pomirjajoč zvok prijetnega vremena in čivkanja ptičkov. Če naprava zazna, da so se zganili opičji možgani, pa spremeni ambient in na slušalke pošlje zvoke razburkanega vremena, vse do neurja. To naj bi uporabnika zbistrilo in opomnilo, naj se zopet osredotoči na dihanje oziroma trenutek.

Koliko stane razsvetljenje? Kanadčani vam ga prodajo že za okoli 270 evrov.