Brexit je dokončen! Velika Britanija dejansko odhaja iz EU zadnjega januarja! Na četrtkovih parlamentarnih volitvah je z veliko večino 80 glasov zmagala konservativna stranka premierja Borisa Johnsona, ki je tako dobil mandat za izvedbo svoje brexitske obljube. Opozicijski laburisti Jeremyja Corbyna, ki so volilcem poleg novega brexitskega sporazuma ponujali tudi nov referendum, so doživeli najhujši volilni poraz po letu 1935. Konservativci so dobili 365, laburisti 203, škotska SNP 48, liberalni demokrati pa samo 11 sedežev. Čeprav je bil petek, trinajstega, je dolga, dramatična noč preštevanja glasov prinesla srečo Johnsonu, ki je že bil pri kraljici, da bi mu ta po starem ritualu naročila, naj sestavi novo vlado.

Nova konservativna zora

»Uspelo nam je! Uspelo nam je! Uspelo nam je! Prebili smo se iz slepe ulice. Končali zastoj. Razbili smo cestno zaporo. To je veličasten, veličasten trenutek pred zajtrkom, pred novo zoro novega dne in nove vlade. In kaj bomo končno naredili s tem mandatom in to večino?« je Boris Johnson v petek zjutraj naslovil aktiviste konservativcev na sedežu stranke.

»Dokončali brexit!« so se navdušeno odzvali v zboru. Dokončnost odhoda iz Evropske unije je moral bombastični zmagovalec volitev, ki rad vse ponavlja, tudi z različnimi besedami, že ob zori vtreti v še svežo rano vseh, ki so si želeli in delali vse za nov brexitski referendum. »Te volitve pomenijo, da je zdaj dokončanje brexita neizpodbitna, nepremagljiva in nesporna odločitev britanskega naroda. Mislim, da smo s temi volitvami naredili konec vsem tem bednim grožnjam z drugim referendumom,« je dejal Johnson.

Brexit ostaja največja potegavščina, a njegovi zagovorniki so vseeno navdušeni. »To je fantastično,« je po zmagi trdil Jack, eden od navijačev konservativcev, drugi, prodajalec časopisov Frank, pa: »Boris bo izpeljal brexit in naredil to državo cvetočo z ogromno denarja, ki ga bo načrpal vanjo.«

Strti, potrti in sprti laburisti

Laburisti so strti, potrti in sprti. V stranki se je že začel prepir o tem, kdo ali kaj je kriv(o) za to. Mnogi krivijo Corbyna osebno, od njegove pojave do njegovega levičarstva. Tisto, kar je pri vsem skupaj najbolj neverjetno, pa je, da so laburisti izgubljali sedeže na delavskem severu Anglije, ki je bil desetletja laburistična trdnjava. Leta 2016, na referendumu o odhodu iz EU, je bil res tudi zelo probrexitski, zato so mnogi laburistični volilci tokrat glasovali ali za konservativce ali za brexitsko stranko. Jeremy Corbyn je po zmagi v volilnem okrožju Islington North, ki ga zastopa že od leta 1983, dejal: »To je noč velikega razočaranja za laburistično stranko. Ponudili smo program upanja, program enotnosti in program, ki bi pomagal odpraviti napake, krivice in neenakopravnost, ki obstajajo v tej državi, pa je brexit tako spolariziral in razdelil državo, da je preglasil normalno politično razpravo.« Dejal je, da je naredil vse, kar je lahko, in da se bo poslovil od krmila, ko bo izbran njegov naslednik. Mnogi zahtevajo njegov takojšen odhod. Laburisti so imeli preveč »komplicirano« brexitsko stališče: zmes novega brexitskega sporazuma in novega referenduma ob voditeljevi brexitski nevtralnosti. Johnson pa je neutrudno ponavljal frazo »dokončajmo brexit«, ki se je prijela. »Obupana sem in šokirana,« je ocenila privrženka laburistov Rachel, Max pa dodal: »Iskreno rečeno, sem kar malo depresiven.«

Torijci 48 sedežev več, laburisti 59 manj

Konservativci bodo imeli v novem parlamentu 48 sedežev več, kot so jih imeli v starem. In 80 poslancev večine. Tako velike večine niso imeli že od leta 1987, ko je še tretjič zapored zmagala železna lady Margaret Thatcher. Ob volilni udeležbi, ki je bila nižja od pričakovane (67,3-odstotna), so konservativci pobrali 43,6 odstotka glasov, kar je dober odstotek več kot na prejšnjih volitvah (2017). Laburisti, ki imajo za seboj res orjaško volilno polomijo, so ob kar 59 sedežev. Dobili so 32,2 odstotka glasov, kar je skoraj osem odstotkov manj kot na prejšnjih volitvah. SNP je pridobila 13 poslancev, liberalni demokrati pa so ob eno poslanko, in to kar dosedanjo voditeljico Jo Swindon, ki je v solzah odstopila, ko je izgubila svoj škotski sedež v britanskem parlamentu. Svoj poraz in slab rezultat liberalnih demokratov je pripisala prevladi nacionalizma na Škotskem in v Angliji. Brexitska stranka ni dobila nobenega poslanca, je pa res, da v več kot tristo volilnih okrožjih, v katerih so na prejšnjih volitvah zmagali konservativci, ni imela kandidatov, da ne bi razcepila probrexitskih glasov volilcev. Namesto tega je mešala štrene v okrožjih, ki so jih v starem parlamentu zastopali laburisti in liberalni demokrati.

Zgodovinska zmaga?

Boris Johnson je zmago neskromno razglasil za zgodovinsko (ne pa brexitsko). Poudaril je, da je dobil mandat za to, da konec januarja prihodnje leto Britanijo povede iz EU. »Brexit bomo izpeljali do 31. januarja. Nobenih čejev, nobenih vendar, nobenih morda…« Njegova fraza o novi zori za Britanijo ni najbolj izvirna, saj je natančno te besede po prvi od svojih treh zaporednih zmag leta 1997 uporabil tedanji veliki laburistični (sredinski) zmagovalec Tony Blair. Johnson se je zahvalil volilcem, med katerimi so, kot je pravilno ugotovil, mnogi prvič glasovali za konservativce. Samo in izključno zaradi brexita, ki je odločilno vplival na izid volitev. Oznanil je, da bo vodil »ljudsko vlado« (kdor to verjame, verjame tudi v palčke) in da bo – ker rad slikovito pretirava – »izpolnil sveto zaupanje volilcev«. V posebni zahvali laburističnim volilcem je dejal: »Morda se nameravate prihodnjič vrniti k laburistom. Če je tako, se vam ponižno zahvaljujem za zaupanje. Vaše podpore nikoli ne bom jemal za nekaj samoumevnega. Moja misija bo delati dan in noč in kar naprej, da vam dokažem, da ste ravnali prav, ker sta tokrat glasovali zame, in da si zaslužim vašo podporo v prihodnosti.« Z velikim brexitskim mandatom oboroženi konservativni premier je tudi dejal, da je »slišal glas ljudstva«. »Ljudje hočejo spremembo. Ne moremo in ne smemo jih razočarati,« je poudaril Johnson, ki pa se je tudi tokrat izognil podrobnostim o tem, kakšne spremembe ima v mislih.

Trump obljublja Johnsonu orjaški trgovinski sporazum

Med prvimi sta Johnsonu čestitala Vladimir Putin in Donald Trump. Ameriški predsednik je v tvitu v svojem slogu napovedal orjaški pobrexitski ameriški trgovinski sporazum z Britanijo, ki bo večji od njenega sporazuma z EU.

Omamljenih zmagovalcev volitev še ne zanima, da izid volitev napoveduje odhod Škotske iz Britanije. Tamkajšnja vladajoča SNP je osvojila 48 od 59 škotskih sedežev britanskega parlamenta in za prihodnje leto napovedala nov referendum o neodvisnosti. »Škotska je zavrnila Borisa Johnsona in torijce in brexitu še enkrat rekla ne,« je dejala škotska premierka Nicola Sturgeon.

Konservativni poslanski kandidati so zmagovali celo v dosedanjih laburističnih trdnjavah angleškega severa, po drugi strani so izgubljali glasove v okrožjih, ki so na referendumu z največjo večino glasovala proti brexitu: posebno v Londonu in na Škotskem.