Neimenovana »superbogata evropska družina« praznuje Johnsonovo zmago z nakupom razkošne hiše v središču Londona, s katerim je odlašala do objave volilnega izida. Zanjo je odštela skoraj toliko milijonov evrov, kolikor poslancev večine imajo konservativci v novem parlamentu: 80 (78.488.000 evrov, če smo povsem natančni). Kupila jo je z gotovino.

Na milijaderskih žurih

Kako je praznoval premier Boris Johnson? S »prvo punco« Carrie sta šla najprej na konservativno zabavo v razkošnem hotelu v petični londonski četrti Mayfair. Priredil jo je angleški milijarder z viteškim naslovom sir Rocco Forte, lastnik verige razkošnih hotelov Rocco Forte, ki je nedavno dejal: »Mi (bogati) trpimo zaradi sramotne višine davkov v Britaniji!« Res? Otočani, ki zaslužijo več kot 180.000 evrov na leto, naj bi plačevali 45-odstotni davek (samo 5 odstotkov več kot tisti, ki zaslužijo od 60.000 do 180.000 evrov na leto). »Naj bi« zato, ker se mu v milijardnih vsotah izmikajo. Johnson, ki bo gotovo zmanjšal njihovo »trpljenje«, je po tej zabavi s punco odšel še na božično zabavo k še enemu milijarderju, ruskemu medijskemu tajkunu Evgeniju Lebedevu, kjer so čestitke in šampanjec tekli v potokih. Tam mu ni samo čestital, ampak ga je tudi objel nekdanji sošolec (v najdražji zasebni srednji šoli Eton, ki slovi kot valilnica vladajočih), prijatelj in bivši premier David Cameron, ki je leta 2016 razpisal brexitski referendum samo zato, da bi preprečil razcepitev takrat zaradi članstva v EU sprte, zdaj brexitsko enotne konservativne stranke, saj je moralo vseh 650 poslanskih kandidatov pred volitvami tako rekoč priseči na brexit. Morda je na zabavi pri ruskem milijaderju pomislil, kako modro se je odločil, ker pred volitvami ni hotel objaviti poročila obveščevalno-varnostnih služb o ruskem vpletanju in vplivu na brexitski referendum ter volitve na Otoku (ni še znano, kdaj bo dovolil objavo).

Zgodovinsko pomemben laburistični program?

Superbogati so imeli super volitve. Po Bloombergovem milijarderskem indeksu je samo bogastvo šestnajstih najbogatejših britanskih milijaderjev (s seznama 500 najbogatejših Zemljanov) v petek, po objavi izida volitev, poskočilo za dve milijardi in pol. Za toliko je poskočila vrednost delnic njihovih korporacij. Mnogi so grozili, da se bodo izselili, če bi na volitvah zmagali laburisti »rdečega« Jeremyja Corbyna, ki je britanski superbogataški eliti »obljubil«, da jo bo dodatno obdavčil, čeprav je ta, skupaj s prevladujočim desničarskim tiskom (ta je v lasti milijaderskih tajkunov) iz debele davčne muhe naredila slona. Corbyn, ki naj bi se na začetku prihodnjega leta poslovil kot vodja, a ostal poslanec, se je v dveh levičarskih tednikih opravičil za hud poraz laburistov (najhujši po letu 1935). Dejal je, da sprejema odgovornost zanj. Vseeno trdi, da bo laburistični volilni program »zgodovinsko pomemben« in da je ponosen na to, da so z njim na novo napisali glavna vprašanja politične razprave v Britaniji. Omenja posledice varčevalne politike konservativcev po letu 2010 (Johnson obljublja njeno ukinitev), korporacijske moči, poglabljanja neenakosti in krize, ki jo prinašajo podnebne spremembe. V stranki že poteka široka razprava o tem, ali bo treba spet spremeniti usmeritev z leve nazaj v blairovsko sredino. Te dni je tudi veliko »filozofiranja« o razlogih za konservativno zmagoslavje in laburistično polomijo. Resnica je prej enostavna in matematična, ker je daleč največji razlog brexit. Laburisti so izgubili veliko svojih volilcev, ki so leta 2016 glasovali za brexit, konservativni volici pa so disciplinirano volili za svojo stranko, tudi če so proti brexitu.

Neumni in škodljivci

Med laburisti je nastal velik vik in krik o tem, ali je ena od potencialnih kandidatk za vodilni položaj po Corbynu res rekla, da so volilci neumni, ker so glasovali za Johnsona, med konservativci pa, ker je profesor cardifske univerze dr. Andy Williams konservativne volilce razglasil za »škodljivce« (»vermin«, kar so miši, podgane…). Po volitvah je ocenil, da so po statistiki britanski moški in starejši ljudje bolj verjetno »škodljivci« kot ženske in mladi ljudje. Dr. Williams pravi, da je citiral svojega političnega vzornika Aneurina Bevana. Ta je leta 1948 dejal, da noben poskus zapeljevanja ne more izkoreniniti njegovega sovraštva do konservativne stranke: »Kar zadeva mene, so nižje od škodljivcev, milijone prvorazrednih ljudi, obsodili na to, da morajo na pol stradati.« Tudi zadnjih devet let je zaradi varčevalne politike konservativne vlade milijone ljudi na pol stradalo, razcvetele pa so se banke s podarjeno hrano, ki jih je več kot 2000. Brexit je bil očitno pomembnejši.