Zgolj 42. mesto Jakova Faka kot najboljša slovenska uvrstitev na najdaljši biatlonski preizkušnji v Östersundu je zagotovo razočaranje za slovenski tabor. Še posebej, ker so tudi Klemen Bauer (65.), Rok Tršan (60.) in mladi Alex Cisar (92. mesto) daleč od zastavljenih ciljev. V starodobni disciplini biatlona na 20 kilometrov je tek v razmehčani smučini ob temperaturah nad ničlo naredil svoje. Ob tem sta zagotovo imeli pomembno vlogo tudi izbira in priprava smuči. Že popolna prevlada Francozov na smučeh francoskega proizvajalca je to zelo jasno pokazala. Ob Martinu Fourcadu in rojakih je bil med najhitrejšimi petimi tudi Italijan Lukas Hofer na smučeh istega proizvajalca.

Tako očitne polarizacije zaradi opreme v biatlonu že dolgo ni bilo. Vsa slovenska moška reprezentanca je na smučeh avstrijskega podjetja, ki pokriva 70 odstotkov ali več svetovnega vrha. Med slovenskimi biatlonci je visok tekaški nivo znova potrdil le Klemen Bauer, ki je bil s tekaškim časom na robu trideseterice, a že tri minute počasnejši od francoskega velikana biatlona. Na prvem od štirih postankov je zgrešil tri tarče, s čimer je bil vrhunski dosežek že kmalu misija nemogoče. Skupaj je pridelal šest minut kazenskega pribitka (6/20).

Jakov Fak je bil strelsko v povprečju najboljših (3/20), a je bil v smučini kar štiri minute in pol počasnejši od Fourcada, kar je za nekdanjega svetovnega prvaka v tej disciplini mala katastrofa. Kako tudi ne, ko je bil hitrejši v smučini celo hrvaški rojak Krešimir Crnkovič in podobno hiter kot Srb Damir Rastić, tekmeca, s katerima se zagotovo ne primerja prav rad. Rok Tršan, ki ga je trener Uroš Velepec v pripravljalnem obdobju večkrat pohvalil za hitrost na treningu, in debitant Alex Cisar sta bila celo med najpočasnejšimi v smučini. Zagotovo je to hudo razočaranje. Sploh za Cisarja, aktualnega svetovnega prvaka med mladinci U19 in velikega upa slovenskega biatlona. Bo pa 4. december vpisan v zgodovino. To je bil debitantski nastop prvega milenijca v konkurenci svetovnega pokala. Seveda iz držav elitne deseterice pokala narodov, kjer je v pretekli sezoni Slovenija (še) bila.

V slovenskem taboru se lahko tolažijo, da razplet sredine večerne tekme zagotovo ne odraža moči v svetovnem biatlonu. Le redko se namreč primerijo pogoji, ki bi tako nazorno nakazovali na prednost v materialu. Slabe dneve so imeli tudi nekateri drugi. Kralj sezone 2019 Johannes Thingnes Boe je bil denimo deveti, najboljši Nemec Doll 16. Vzroki verjetno niso le v smučeh. Trener Uroš Velepec je že po nedeljski uvodni posamični tekmi potožil, da se nova servisna ekipa z ruskim strokovnjakom na čelu še ni najbolje znašla in odreagirala pravilno na vremenske spremembe. No, danes bo nov delovni dan z biatlonkami. Smuči bodo pripravili Poloni Klemenčič, Lei Einfalt in Niki Vindišar, za primerjavo jim bo zamejka s Koroške Dunja Zdouc.

Martin Fourcade je dosegel že svojo 77. posamično zmago v svetovnem pokalu in to po zelo skromni pretekli sezoni, ko je zmagal le enkrat, decembra lani. »Presrečen sem, da sem se vrnil po tako težki sezoni. To je eden največjih dosežkov moje kariere. Ponosen sem, da sem znova na tem položaju, v rumeni majici, in ob tem veliko zadovoljstvo delim s celotno francosko ekipo,« je bil zgovoren 31-letni Martin Fourcade po svoji 237. tekmi za pokalne točke in prvi popolni francoski zmagi.