Ime smo si pri nas izposodili iz nemščine, kjer je schärtel nekoč pomenilo nič več in nič manj kot pekač. Jed enake oblike poznajo skoraj povsod po Evropi, ampak jo pripravljajo povsem drugače, namesto kvašenega testa uporabljajo večinoma biskvitno maso, prav takšno kot jo pri nas uporabljamo za marmorni kolač. V Nemčiji takšen biskvitni šarkelj najdete pod imenom gugelhupf, v Franciji kot kouglof in baba au rhum, po vsej naši nekdanji skupni domovini mu pravijo kuglof, pri nas na vzhodu tudi kugluh. Ampak pravi koroški šarkelj je pripravljen iz kvašenega testa, podobno kot potica, namesto orehovega ali makovega nadeva pa sočnosti služijo rozine. Prav takšnega poznajo tudi čez mejo, na avstrijskem Koroškem, kjer pa mu seveda ne pravijo schärtel ali gugelhupf, ampak (kärntner) reindling. Ime je dobil po rini (nemško reine), pekaču, v kakršnem so ga nekoč pekli. Ta ni imel značilne oblike, kot jo imajo današnji modli, zato šarkelj sprva ni imel luknje na sredini. To je dobil šele, ko so ga začeli peči v praktičnih lončenih modlih, ki so poskrbeli, da je bilo testo bolje zapečeno tudi v sredini. Z malo truda si izvrsten šarkelj za praznike pripravite po tokratnem receptu.

Šarkelj z rozinami

Za kvašeno testo potrebujemo 750 g namenske moke, 150 g sladkorja, 150 g masla, 4 dl mleka, 3 rumenjake, 1 jajce, 40 g kvasa, ščepec morske soli. Za nadev še 150 g rozin, 150 g sladkorja, cimet v prahu, šilce domačega ruma, strok vanilje. Za posip še sladkor v prahu. Vse sestavine naj bodo segrete na sobno temperaturo.

Zmehčano maslo najprej penasto umešamo. Postopoma, drugega za drugim, primešamo štiri rumenjake. Masleni mešanici dodamo sladkor, presejano moko, mleko, kvas in ščepec soli. Ugnetemo gladko testo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Medtem rozine po potrebi preberemo, dobro splaknemo in odcedimo ter v skodelici zalijemo z rumom. Dodamo izpraskano vsebino vaniljevega stroka in dobro premešamo. Vzhajano testo na pomokani delovni površini razvaljamo za prst debelo. Po njem razporedimo namočene rozine ter posujemo s sladkorjem in malo cimeta. Testo zvijemo kot potico tako, da bo zvitek ravno prav velik, da ga ovijemo okoli tulca v modlu. Pri tem moramo računati, da bo testo še precej vzhajalo in da mora biti zato v modlu še dovolj prostora. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 20 minut ali pol ure. Pečico medtem segrejemo na 180 stopinj Celzija. Vzhajan šarkelj pečemo približno eno uro, nato ga vzamemo iz pečice, zvrnemo na mrežico in ohladimo. Posujemo ga s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo ob čaju.