Parkeljni so tradicionalni družbeni obred. Ob koncu meseca novembra in začetku decembra se možje oblečeni v maske z dolgim jezikom sprehajajo po ulicah različnih evropskih in ameriških mest ter strašijo otroke in odrasle po mestih. Največ se jih zbere na Miklavžev večer, ki je na sporedu 5. decembra.

Ljudska zapuščina pa v zadnjih letih postaja tudi problem. Zbiranje parkeljnov na ulicah vse pogosteje spremlja velika količina alkohola, zamaskiranci pa nato po divjanju po ulicah izgubljajo razum in si privoščijo preveč.

Z zelo velikimi težavami so se letos spopadli v sosednji Avstriji, kjer so parkeljni zelo priljubljeni. Tamkajšnje oblasti poročajo o več telesnih poškodbah in izgredih, ki so jih letos povzročili parkeljni.

Med poškodovanimi tudi 11-letni otrok

Izgredi so se dogajali po celotni državi. Na avstrijskem Koroškem so policisti poročali o številnih nasilnih dejanjih. Med poškodovanimi je bil tudi 11-letni deček, ki so ga parkeljni porezali po stegnu. Nek moški pa je prejel močan udarec s šibo po obrazu, a njegovo oko na srečo ni poškodovano. V glavnem mestu Koroške Celovcu so se parkeljni spravili na dva gasilca, ki so ju spravili v zasedo in ju nato hudo pretepli. Tudi v Salzburgu je policija prejela številne prijave zaradi divjanja močno pijanih parkeljnov.

Izven meje normalnega so svoje ljudsko izročilo opravljali tudi parkeljni v mestu Sterzing na italijanski strani dežele Južna Tirolska. Kot je razvidno v posnetku, je skupina parkeljnov preganjala množico ljudi po mestu in jih tepla s šibami. Ljudje so bežali v paniki in nekateri so pri tem padli na tla. Parkeljni pa so se nato spravili tudi na nemočnega posameznika, ki je po padcu obležal na tleh, parkeljni pa so vanj začeli brcati in ga pretepati.

V enem izmed primerov pa jo je skupil tudi parkelj sam, ko se je nek moški, ki je parkeljnu hotel sneti masko, obesil za roge maske, ki jo je nosil parkelj in mu pri tem povzročil poškodbe vratu.